- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Зграде оштећене у израелском нападу на Газу - Sputnik Србија

УЖИВО Нетанијаху: Ово је мисија мог живота; Хамас спреман за моменталну размену затвореника

Пратите нас
Сукоб Израела и Палестинаца ушао је у 22. дан, а израелске снаге извеле су најјачи напад на Појас Газе од почетка конфликта са Хамасом. Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је да је почела друга фаза рата против Хамаса. „Ово је мисија мог живота“, казао је Нетанијаху.
Израелска војска саопштила је да је ликвидирала шефа ваздушних снага Хамаса Асема Абу Ракабу, који је био одговоран за ПВО и нападе дронова.
Током ноћи забележене су борбе копнених снага израелске војске и Хамаса на северу Газе.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:15 28.10.2023
Стотине америчких држављана окупило се у близини Беле куће у Вашингтону са позивом да се прекину борбе у Појасу Газа, преноси репортер Спутњика са лица места.
Због митинга околне улице затворене су за саобраћај. Митинг је почео у 13 часова по локалном времену и за сада је све мирно.
22:13 28.10.2023
На конференцији за новинаре у Тел Авиву, сем израелског премијера, обратили су се и израелски министар одбране Јоав Галант и члан израелског ратног кабинета и опозициони лидер Бени Ганц.
Галант је изјавио да ће рат Израела са Хамасом бити дуг и да ће, што Израел буде јаче погађао Хамас, бити веће шансе да та палестинска група пристане да ослободи таоце.
Бени Ганц је рекао да су у рату Израела и Хамаса супротстављени „апсолутно зло и апсолутна правда“ и поручио да Израел улаже све напоре да врати таоце које држи Хамас.
22:08 28.10.2023
Број талаца које држи Хамас повећан је на 230, саопштио је портпарол израелске војске Данијел Хагари, додајући да је војска о томе обавестила њихове породице.
Он је напоменуо да тај број није коначан јер војска испитује нове информације, као и да не укључује четири жене које су недавно ослобођене.
21:44 28.10.2023
Техеран се неће обазирати на америчка упозорења да се не меша у израелско-палестински сукоб, изјавио је председник Ирана Ибрахим Раиси.
Он је, такође, одбацио наводе да његова земља стоји иза напада Хамаса на Израел, 7. октобра, истичући да палестински покрет не добија наређења из Техерана.
21:40 28.10.2023
Израелски авиони гађали су „неколико војних циљева Хезболаха“ као одговор на напад из Либана, саопштила је израелска војска.
21:30 28.10.2023
Хамас спреман за моменталну размену затвореника са Израелом
Палестински покрет Хамас спреман је на моменталну размену затвореника са Израелом, изјавио је шеф управног одбора Хамаса Јахја Синвара.
„Спремни смо да се договоримо око размене која укључује ослобађање свих затвореника у окупираним затворима у замену за све таоце“, рекао је он.
21:01 28.10.2023
Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у неколико градова у централном Израелу, док је израелски премијер Бенјамин Нетанијаху говорио на конференцији за новинаре.
Сирене су се потом огласиле и у Ашдоду, Ашкелону и другим градовима на југу земље.
20:47 28.10.2023
Нетанијаху: Ово је мисија мог живота
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је да је друга фаза рата против Хамаса почела уласком додатних снага у Појас Газе протекле ноћи, истичући да она има јасне циљеве – уништити војну и политичку инфраструктуру Хамаса и ослободити таоце.
„Ово је мисија наших живота и мог живота“, рекао је Нетанијаху на конференцији за новинаре у Тел Авиву.
Рат ће бити, дуг и тежак, казао је Нетанијаху, истичући да је Израел спреман.
„Ово је наш други рат за независност. Борићемо се да одбранимо нашу земљу. Борићемо се и нећемо се повући. Уништићемо непријатеља и на земљи и испод ње“, рекао је Нетанијаху.
Нетанијаху је рекао да је Влада једногласно одобрила проширење копнене операције.
„Наши команданти и војници који се боре на непријатељској територији знају да су уз њих држава и државно руководство“, истакао је Нетанијаху.
Израелски савезници у западним и арапским земљама разумеју циљеве израелског рата против Хамаса и желе да Израел победи, казао је Нетанијаху.
Он је навео да су војници, с којима се срео на терену, одлучни да „натерају Хамас да плати за своје акције“ од 7. октобра.
„Они су одлучни да искорене ово зло, ради нашег постојања и, додајем, за цело човечанство“, казао је Нетанијаху.
Нетанијаху је, одговарајући на питања новинара, рекао да да Иран подржава Хамас, али да не може са сигурношћу да каже да ли је Техеран био укључен у планирање напада на југ Израела 7. октобра.
„Иран подржава Хамас...финасира га, организује, усмерава, њиме управља. Не могу са сигурношћу да кажем да су у тој конкретној операцији били укључени у микро-планирање. Али, нема Хамаса без Ирана“, казао је израелски премијер.
Нетанијаху је избегао да одговори на питања да ли сноси одговорност за „масакре које је починио Хамас“ 7. октобра.
„Након рата, сви ће морати да дају одговоре, укључујући и мене. Ниједан камен неће остати непреврнут. Сада је моја мисија да спасем земљу“, рекао је Нетанијаху.
19:32 28.10.2023
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху састао се са члановима породица талаца, које је Хамас отео 7. октобра, и поручио им да ће израелска влада учинити све што је могуће да они буду ослобођени.
Ослобађање талаца је један од циљева рата, рекао је Нетанијаху.
Према његовим речима, што се већи притисак буде вршио на Хамас, то су веће шансе за ослобађање талаца.
После састанка, чланови породица су позвали да се ослободе сви Палестинци, који се налазе у израелским затворима, у замену за отете Израелце.
Изралски медији најављују и да ће Нетанијаху ускоро одржати конференцију за новинаре, заједно са министром одбране Јоавом Галантом и чланом ратне владе Бенијем Ганцом.
19:22 28.10.2023
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су током дана наставиле копнене операције у Појасу Газе, гађајуц́и неколико Хамасових оперативаца и положаја.
19:03 28.10.2023
Хамас захтева ослобађање свих палестинских затвореника у замену за израелске таоце, изјавио је Абу Обеида, портпарол војног крила палестинског покрета.
18:44 28.10.2023
Поново се огласиле сирене за ваздушну опасност на северу Израела, на граници са Либаном. Начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви саопштио да су снаге у „веома високом стању приправности“ дуж северне границе са Либаном.
18:17 28.10.2023
Начелник Генераштаба израелске војске: Копнена офанзива неопходна да би се постигли ратни циљеви
Начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви изјавио је да Израел мора да спроведе велику копнену офанзиву у Појасу Газе како би поразио Хамас и вратио таоце.
„Ратни циљеви захтевају копнену офанзиву. Немогуће је нешто постићи без ризика и нема победе, а да се не плати цена. Да би се непријатељ поразио, нема другог начина него да се на његову територију уђе великом силом“, навео је Халеви.
„Прошле су три недеље од почетка рата. Ова рат има фазе и данас смо прешли у нову фазу“, рекао је Халеви, мислећи на проширену копнену операцију у Гази.
„Наше снаге тренутно спроводе копнене операције у Појасу Газе…које служе за постизање свих ратних циљева: елиминисање Хамаса, заштита граница и максимално ангажовање да се сви таоци врате кући“, казао је Халеви.
Он је навео и да је израелска војска у стању приправности дуж северне границе са Либаном.
18:15 28.10.2023
17:54 28.10.2023
Израел повлачи дипломате из Турске
Министар спољних послова Израела Ели Коен саопштио је да је наложио израелским дипломатама, који се налазе у Турској, да се врате у домовину због „оштрих изјава“ које долазе из те земље на рачун војне офанзиве против Хамаса.
Коен је на друштвеним мрежама навео да је та одлука донета да би се „поново прeиспитали односи Израела и Турске“.
Овај потез је уследио убрзо након што је турски председник Реџеп Тајип Ердоган у Истанбулу, на великом скупу подршке Палестини, назвао Израел агресором и најавио да се Турска спрема да Израел прогласи „ратним злочинцем“.
17:37 28.10.2023
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао је на привремени прекид непријатељстава у Гази како би се омогућило допремање хуманитарне помоћи у Појас Газе после интензивног бомбардовања током ноћи.
„Газа је у потпуном мраку изолацији док се интензивно гранатирање наставља. Агенција УН за помоћ палестинским избеглицама упозорава на безнадежну ситуацију у којој се налазе становници Газе који су без струје, хране, воде“, навео је Борељ.
„Убијено је превише цивила, укључујући и децу. То је противно међународном хуманитарном праву“, истакао је Борељ.
17:25 28.10.2023
Погођена база мировне мисије УН на југу Либана
Граната је погодила седиште мировне мисије УН на југу Либана, саопштио је портпарол ми
„Граната је пала унутар базе у Накури“, изјавио је Андреа Тененти, портпарол снага УН у Либану.
Он је навео да нико није повређен и да још није познато ко је испалио гранату.
17:17 28.10.2023
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је више граната испаљено из Либана на северни део Израела. Израелска војска је узвратила артиљеријском паљбом.
17:12 28.10.2023
Сирене за ваздушну опасност огласиле се и у централним деловима Израела, укључујући и Тел Авив, као и на северу, код границе са Либаном.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала