- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Велики губици украјинске војске на клешчејевском правцу; заробљена група украјинских војника

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 612. дан. Настављају се борбе на више делова фронта, а руске снаге успешно одбијају украјинске нападе. Са скупа у Вашингтону Кијеву је практично поручено да су мале шансе да Кијев сада постане део Алијансе.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:30 28.10.2023
Сви покушаји украјинске војске да заузму било који положај на клешчејевском правцу резултирају губитком великог броја војника, саопштио је медијима неименовани припадник руског корпуса добровољаца.
„Да ли је успех уколико заузмете неки положај и изгубите 400 војника“, запитао се он и додао украјинска војска у одређеним случајевима намерно користе управо ту тактику.
22:25 28.10.2023
Руска војна операција у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2023
Специјална операција у Украјини
Бивши амерички обавештајац: Украјинска војска изгубила иницијативу, игра је завршена
19:59 28.10.2023
Седница Савета безбедности УН о хуманитарној ситуацији у Украјини биће одржана у уторак, саопштиле су Уједињене нације.
Седница ће бити одржана на захтев Еквадора и Француске.
18:52 28.10.2023
Припадници руске прве гардијске тенковске војске Западне групе снаге заробили су групу од шест војника 54. бригаде украјинских снага на купјанском правцу, саопштио је неименовани руски борац.
Како је рекао, они су се предали добровољно након што су руски војници улетели у њихове положаје, док су двојица Украјинаца била већ рањена.
18:21 28.10.2023
Украјинска војска гранатирала је насељена места у Херсонској области дуж леве обале Дњепра, саопштио је представник владе Андреј Алексејенко.
Како је рекао, гранатирање траје од јутра а мете су цивилни објекти дуж целе обале Дњепра.
„Украјинска војска не штеди муницију и гађа градове и села које сматрају да су њихова. Веома је опасно кретати се било куда, украјинска војска грађа све аутомобиле који се крећу“, додао је он.
14:35 28.10.2023
Најважније са брифинга руског Министарства одбране:
Руска војска одбила је три напада украјинских снага на купјанском правцу;
На доњецком правцу украјинске снаге узгубиле су 160 војника;
На краснолиманском правцу, снаге Кијева су у последња 24 сата изгубиле 100 војника и тенк, а на јужнодоњецком правцу 120 војника;
Руске снаге уништиле су вишецевни бацач ракета „хајмарс“на доњецком правцу;
У последња 24 сата руска војска пресрела је четири ракете „атакамс“, две бомбе JDAM, три ракете HARM и осам пројектила „хајмарс“;
На запорошком правцу украјинске снаге су изгубиле 80 војника и тенк „леопард“;
На херсонском правцу украјинска војска је изгубила 110 војника за 24 сата
Руска ПВО је у последња 24 сата оборила украјински авион МиГ-29, Су-25
14:14 28.10.2023
Украјина активно тражи од САД да се реализује пројекат FrankenSAM јер нема довољно средстава ПВО, пише „Њујорк тајмс“.
„Како се приближава зима украјинским властима је очајнички потребно јачање ПВО“, наводи се у чланку.
Програм FrankenSAM превиђа производњу импровизованих ПВО система од компонената са складишта у Украјини, САД и савезничких држава.
Као муниција се користе старе ракете које више нису у употреби.
14:07 28.10.2023
Руска ПВО је у последња 24 сата оборила украјински авион МиГ-29, Су-25, четири ракете „атакамс“, 36 дронова и друге циљеве, саопштило је руско Министарство одбране.
Авиони су оборени код места Дарјевка у Херсонској области и Терновка у Дњепропетровској области.
14:04 28.10.2023
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2023
РУСИЈА
Захарова: Један од дронова у нападу на Курску нуклеарку забио се у складиште нуклеарног отпада
12:48 28.10.2023
Председнику Украјине Владимиру Зеленском је корисније да седи и да се не чује како не би скретао пажњу на свој пораз, рекао је у интервјуу за Јутјуб канал „Џаџинг фридом“ бивши обавештајац америчке војске Тони Шафер.
„Поступци Кијева личе на то као кад се мишеви ноћу тихо разбеже да избегну светлост фарова. И у томе је дилема за Зеленског: тражити још више, скрећући пажњу тако на свој пораз или једноставно ћутати и надати најбољем“, навео је Шафер.
Он сматра да Зеленски сада има катастрофалне проблеме.
„Бајден је одлучио да подели помоћ у односу 60:40 – 60 одсто Украјини и 40 Израелу. То је изазвало негодовање многих у Конгресу јер већина политичара, изузетак је неколицина, недвосмислено подржава Израел. Тако да ствари не стоје најбоље, а и не треба“, закључио је он.
10:28 28.10.2023
На читавој територији Украјине проглашена је ваздушна опасност.
10:26 28.10.2023
Председник Русије Владимир Путин осећа да се конфликт у Украјини одвија тако да иде њему у прилог, рекла је бивши директор одсека за Русију у америчком Савету за националну безбедност Фиона Хила за „Форин полиси“.
„Тај сукоб за многе земље постао унутрашњи проблем и зато Путин сматра да ће то бити главни разлог за мању подршку Кијеву и да ће све негативнији однос према рату у западном свету подстаћи на почетак преговора под условима Русије“, навела је она.
Према њеном мишљењу, у америчком буџету украјински проблем је повезан са конфликтом на Блиском истоку и у тој ситуацији Кијев не зна како да се оријентише.
Хил сматра да је Запад постао жртва превеликих очекивања по питању украјинске контраофанзиве.
09:32 28.10.2023
Руска ПВО је током ноћи пресрела четири украјинска дрона изнад Орловске области и два изнад Тулске области Русије, саопштило је Министарство одбране.
08:04 28.10.2023
Позиција новоизабраног премијера Словачке Роберта Фица по питању војне помоћи Украјини представља непријатан развој догађаја за Кијев, пише „Њузвик“ позивајући се на шефа Одбора за спољну политику и интерпарламентарну сарадњу украјинског парламента Александра Мерешка.
Он је за Фица рекао да је „мини верзија“ мађарског премијера Виктора Орбана.
„Словачка свакако није била међу највећим испоручиоцима помоћи. Надам се да је демократска опозиција у Словачкој довољно јака да не дозволи Фицу да од те државе направи Мађарску“, рекао је Мерешко за „Њузвик“.
07:44 28.10.2023
Амерички милијардер Илон Маск коментарисао је емисију некадашњег новинара ТВ „Фокс“ Такера Карлсона о прогону цркве у Украјини.
Како се наводи у видео-прилогу Карлсона, објављеном на мрежи „Екс“, од свих злочина председника САД Џозефа Бајдена подршка украјинској влади која свештенике тера у затвор је можда и најзначајнији.
Новинар је констатовао да након што је Кијев забранио деловање канонске Украјинске православне цркве „практично нико у САД ни реч није рекао тим поводом“.
„Свештенике терају у затвор?“, упитао је Маск у коментару.
07:35 28.10.2023
Припадници специјалних снага "Сибир" групе "Југ" употребили су дрон-камиказу да би уништили чету украјинских снага која је отварала ватру на положаје руских јединица код Клешчејевке на артјомовском правцу, рекао је за Спутњик оператор јединице.
07:29 28.10.2023
Државе-чланице НАТО признају да Украјина у овој фази не може да постане члан Алијансе, рекла је шеф директората за нуклеарну политику Џесика Кокс током говора у Центру за стратешка и међународна истраживања у Вашингтону.
"Савезници су изразили подршку приближавању Украјине НАТО у прелазном периоду, признајући да још нисмо у фази када би Украјина могла да се придружи савезу", рекла је она.
07:21 28.10.2023
Руска војска извела је ударе по живој сили и техници четири украјинске бригаде у ДНР, између осталог код Угљедара и Урожајног, рекао је за Спутњик начелник прес центра групе "Исток" Олег Чехов.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала