- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Израел изразио протест амбасадору Русије због посете Хамаса Москви

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаБодљикава жица на обали Тел Авива
Бодљикава жица на обали Тел Авива - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Пратите нас
Амбасадор Русије у Израелу Анатолиј Викторов позван је у Министарство спољних послова Израела у Јерусалиму где му је изражен протест у вези са посетом делегације Хамаса Москви, саопштила је прес служба израелског Министарства спољних послова.
Како се наводи у саопштењу, заменица генералног директора Министарства спољних послова за евроазијске послове Симона Халперин објаснила је амбасадору да Израел озбиљно разматра „недостатак недвосмислене и јасне осуде терористичке организације Хамас од стране Москве, као и руских поступака у међународним организацијама“.
У израелском Министарству навели су да „примање лидера Хамаса, који су директно одговорни за крвави терористички напад 7. октобра, узимање талаца и убиство више од 1.400 Израелаца, ствара утисак да се тероризaм против Израелаца легализује“.
Делегација Хамаса коју је предводио члан покрета Абу Марзук, посетила је Москву 26. октобра.
Раније је руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио да је 7. октобра „извршен апсолутно неприхватљив терористички напад на Израел“, али да се израелски планови за уништавање Хамаса не могу спровести без уништавања Газе и већине цивилног становништва. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је Русија на својој кожи искусила шта је то међународни тероризам, али је истакао да се борба против тероризма не може водити по озлоглашеном принципу колективне одговорности, када гину и старци, жене, деца и читаве породице.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. У року од неколико дана, израелска војска је преузела контролу над свим насељеним подручјима у близини границе са Газом и почела да изводи ваздушне нападе на циљеве, укључујући цивилне, у Појасу Газе.
Број жртава у Појасу Газе премашио је пет хиљада људи, док је више од 15 хиљада рањено. У Израелу је, према локалним властима, погинуло више од 1,3 хиљаде људи. Према различитим изворима, у заробљеништву Хамаса налази се око 150 Израелаца. Сам покрет саопштио је да се у Појасу Газе налази око 200-250 талаца.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону. Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе ─ Израел и Палестина ─ али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Члан управног одбора и шеф Одељења за спољне односе Хамаса Муса Абу Марзук - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2023
СВЕТ
Хамас: Подржавамо да Русија буде посредник у решавању палестинско-израелског конфликта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала