- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Ведрана Рудан објашњава зашто је крај света ту негде - иза леђа /видео/

© Sputnik / Спутњик СрбијаМаша Радовић и Ведрана Рудан
Маша Радовић и Ведрана Рудан - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Пратите нас
Нас више брига како побједити у неком рату, које оружје ново измислити, него како властиту дјецу претворити у нешто друго, дакле биће које воли, које осјећа емпатију. Али човјек сам по себи је сурово биће склоно самоуништењу, ми само штанцамо своје копије и то иде тако док нас не нестане, каже за Спутњик Ведрана Рудан.
Хрватска књижевница Ведрана Рудан била је гост овогодишњег Међународног сајма књига у Београду, где се на штанду „Лагуне“ дружила са својим читаоцима и потписивала најновију књигу „Бесплатна достава“.
У интервјуу за Спутњиков подкаст „Маша и...“ Ведрана Рудан је говорила о свом последњем делу, политичким приликама у свету, али и о положају појединца у друштву.
На питање како данашња глобална дешавања утичу на младе генерације које тек спознају живот и свет око себе, наша саговорница каже:
„Ја у свом вјеку никад нисам живела у тако одвратном времену. Ти ратови су апсолутно застрашујући, а поготово је страшно то што ми гледамо директан пријенос, ми гледамо клања у Украјини, ми гледамо клања сада у Гази. Иза једног и иза другог клања су моћници. С једне стране су то Американци, с друге стране су то корпорације. Све те стране су неки други или пети. Како одрасти у таквом окружењу, а не полудјети, ја не знам. То је један дио капитализма. А други је ова пљачка и ови криминалци који владају нашим животима на микро разини. Ја гледам у Београду како изгледа живот, гледам како живе код нас. Имате сиротињу која се диже у три ујутру и лијеже у пола ноћи да би преживјела. Имате клинца од 18 година који купује земљишта, па гради некакве станове, па на томе зарађује милионе у истом граду. Е сада како ти свом дјетету које има 18 година објаснит да он мора црнчит попут стоке, а да овај клипан вози џипа, а све исти град, исти народ, исти људи... Тешко је“.

О емисији „Маша и ...“

„Маша и ...“ је емисија портала Спутњик Србија у којој новинарка Маша Радовић у форми кратког видео-интервјуа разговара са познатим личностима из света политике, културе, спорта... Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала