- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Америка прави за Кијев хибридне системе ПВО од совјетских компоненти

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПВО систем "Бук М3" руских снага у харковском правцу
ПВО систем Бук М3 руских снага у харковском правцу  - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су направиле за Украјину хибридне противваздушне системе FrankenSAM, који су комбинација америчких и совјетских компоненти, пише The New York, позивајући се на америчке званичнике.
Према речима саговорника листа, системи ПВО користе напредне западне ракете земља-ваздух и конвертоване лансере и радаре из совјетског доба које Украјина већ има. Једна верзија система комбиновала је совјетске лансере Бук и америчке вођене ракете RIM-7 Sea Sparrow, док је друга комбинација радара из совјетске ере и америчких вођених ракета Sidewinder.
Ови хибридни системи противваздушне одбране тестирани су у војним базама у Сједињеним Државама у последњих неколико месеци. Планирано је да буду испоручени Украјини до краја јесени. Систем противваздушне одбране са ракетама за амерички противваздушни комплекс Патриот и даље се тестира.
Пројекат FrankenSAM покренут је крајем прошле године, пише Њујорк тајмс. Тада су украјински званичници затражили од својих савезника да им испоруче ракете за 60 совјетских лансера „Бук“. С обзиром на то да би западне земље тешко пронашле совјетску муницију, Кијев је предложио да се постојећи лансери прилагоде за ракете калибра НАТО.
Од почетка руске војне операције, Запад је Украјини испоручио неколико типова ПВО система, укључујући Patriot, Hawk, IRIS-T, NASAMS и Aspide. Русија осуђује војну помоћ Украјини. Кремљ је саопштио да би испоруке опреме и муниције само продужиле сукоб, али не би спречиле руску војску да оствари своје циљеве.
Хеликоптери Ка-52 и Ми-28 у зони СВО - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Украјинске снаге испалиле касетне гранате на Доњецк и Јасиновату
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала