- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Неуспех контраофанзиве створио јаз између Зеленског и Залужног

© AP Photo / Yves HermanПредседник Украјине Владимир Зеленски на самиту НАТО-а у Вилњусу
Председник Украјине Владимир Зеленски на самиту НАТО-а у Вилњусу - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Пратите нас
Неуспех украјинске контраофанзиве изазвао је несугласице између председника земље Владимира Зеленског и врховног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног у вези са даљим акцијама Кијева, пише британски лист Сандеј тајмс, позивајући се на изворе.
Извори наводе да Залужни сматра да Украјина више не треба да води офанзивне операције и да је боље да се фокусира на одржавање тренутних позиција и припреме за војне операције следеће године. Заузврат, Зеленски не дели ову тачку гледишта, сматрајући да, ако се заустави офанзива Оружаних снага Украјине, Запад може доћи до закључка да је немогуће да Кијев војним путем постигне своје циљеве.
Како наводи лист, Запад се надао да ће Оружане снаге Украјине извојевати значајну победу на бојном пољу током летње контраофанзиве, али овим плановима није било суђено да се остваре. Сада, како истиче Сандеј тајмс, у Кијеву страхују да би западни званичници могли да смање количину подршке Украјини, пошто је сукоб прешао у фазу „рата на исцрпљивање“, за који земље чланице НАТО-а нису превише заинтересоване.
Украјинска војска покренула је 4. јуна контраофанзиву. Како је 5. октобра известио руски председник Владимир Путин, Кијев је за четири месеца изгубио преко 90 хиљада људи и више од 550 тенкова. Шеф државе је 15. октобра рекао да је контраофанзива Оружаних снага Украјине потпуно пропала, иако Кијев припрема нове активне офанзивне операције на појединим секторима фронта.
Хеликоптери Ка-52 и Ми-28 у зони СВО - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Украјинске снаге испалиле касетне гранате на Доњецк и Јасиновату
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала