- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев: Европа је постала стратешки непријатељ Русије

© Sputnik / Юлия Зырянова / Уђи у базу фотографијаЗаменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев  - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Пратите нас
Европа, не само да је изгубила Русију као стратешког партнера, већ је постала и прави непријатељ Москве, каже заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
Говорећи о некадашњем статусу Русије као „предвидивог партнера Европе“, он је истакао: „Ми сада нисмо чак ни суседи, већ прави непријатељи“.

„ЕУ сада бунца о потпуној непредвидивости Русије, гради сумануте теорије завере, троши астрономске суме за одржавање своје безбедности. Европска унија је изгубила Русију као дугорочног стратешког партнера. Нисмо срећни због тога, али је то чињеница“, објавио је политичар на својој страници на друштвеној мрежи ВКонтакте.

Он је истакао да је енергетска сарадња Европе и Русије веома дуго била покварена или замрзнута и сада су дошла тешка времена за ЕУ.
„Европа се крваво и без анестезије кастрирала, одбијајући енергетску сарадњу са нашом земљом. Она је јако дуго покварена или замрзнута. Али сада Америка, трљајући руке, снабдева Европу својим течним природним гасом по превисоким ценама“, истакао је Медведев.
Као резултат тога, наставио је политичар, економије највећих европских земаља, које су дуги низ година биле покретачка снага Европске уније, показале су значајан пад и опоравак ће бити (ако уопште буде) веома спор.
„За слабије земље западне Европе ово је лоша перспектива. Тешка времена ће дуго трајати“, приметио је он.
Европска унија, након свађе са Русијом, тоне у деградацију: Москва и Вашингтон ће се пре или касније договорити, али Брисел неће повратити свој утицај, каже заменик председника Савета безбедности Русије.
„Вашингтон не може да побегне од Русије, Кине и земаља глобалног југа. И нема смисла да започињемо прави рат са Америком", написао је он.
Али „слатка мала стара Европа“ ће ускоро нестати, оценио је Медведев и додао да су снови о Европској унији као једном од стубова светског поретка нестали као дим.
„Европска унија је прокоцкала свој међународни ауторитет посредника у сваком сукобу“, закључио је он.
Такође је додао да становницима Европе нико неће дати гаранције да наредна зима неће постати превише хладна.
„Нека се теше чињеницом да су заувек превазишли своју енергетску зависност од омражене Русије“, написао је Медведев.
Према његовим речима, повећање тарифа на топлотну енергију ће се наставити, а скупи амерички течни природни гас неће помоћи.
Он је додао да је дошло до коначног напуштања ценовне политике која је пре неколико година „Европљанима обезбедила добар живот“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала