- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Пакао у Светој земљи: Ово није сукоб два народа него – два света

© AP Photo / Nasser NasserСукоби у Гази
Сукоби у Гази - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Пратите нас
Дешавања у појасу Газе су веома болна, али и веома забрињавајућа, тешко је видети крај. Народи, ако им је дато да живе једни поред других, морају се уважавати и поштовати, ако тога нема, онда се деси оно што се дешава сада. Али ово није сукоб два народа, ово је сукоб два света.
Ово за Спутњик каже теолог Драган Вукић, који је испред поклоничке агенције Српске православне цркве "Доброчинство" више од стотину пута био у Светој земљи и додаје;
"Недовољно знамо о историји страдања јеврејског народа, оно је кључно за разумевање тренутне ситуације на месту које има посебан значај за све три религије".
Вукић је на челу "Доброчинства" био више од три деценије, нема светог места на коме није био, о коме не зна готово све, али, како каже од Свете земље почињу сва поређења.
Наш саговорник у њу је одвео хиљаде верујућих људи, каже да је то благослов и духовна радост. Последњи пут у њој је боравио пред сам почетак хаоса који се тренутно дешава, вратио се дан пре напада Хамаса.
"Ништа није указивало на то да нас чека овакав пакао", каже.

Кључне речи патријарха Павла

Први пут је у Свету земљу отишао за Божић, имао је пола године да се припреми за ту важну посету.
"Неким послом био сам код партијарха Павла, каже, идемо за Свету земљу, а ја онако брзоплето, непромишљено, кажем, ја нећу да идем. Зашто? Сматрам да још нисам спреман, ни достојан. На то ће патријарх, са њему својственим шармом, ако хоћеш баш право, можда ни ја нисам достојан, а ни најспремнији. Али имаш пола године, па спремај се и удостоји се".
© Sputnik / Дејан СимићДраган Вукић
Драган Вукић - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Драган Вукић
Кренуо је, као обичан путник, хтео је, каже, да ћути и да се моли, питао се, са чим ће изаћи пред Господа Исуса Христа, шта да му каже, а што се знања тиче, био је врло спреман. Кад је стигао, рођена је љубав на први поглед, све што је учио, одједном је оживело пред његовим очима.
"Први пут сам тамо, а као да сам 1001. пут. То је било посебно расположење и осећај, схватио сам, са Светом земљом не може ништа да се пореди. После ми је било жао, мислио сам да сам се огрешио о мој Цариград, коме сам посветио добар део живота, али тачно је, од Свете земље почињу сва поређења. Тамо човек осети величину и лепоту свог духовног идентитета и своје вере. Осећа се близак Богу, иако је свуда, ако га носи у срцу".
© Фото : Спутњику уступио Мићо БабићХристов гроб - место на које је наш саговорник одвео хиљаде верника из Србије
Христов гроб - место на које је наш саговорник одвео хиљаде верника из Србије - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Христов гроб - место на које је наш саговорник одвео хиљаде верника из Србије

Света земља - земља два различита света

Одласци су га упознали са јеврејским и палестинским народом, али и са суштином проблема и неразумевања које међу њима влада.
Одрастао у Санском мосту у вишенационалној средини, научен је од малена да на верској и националној основи не сме никога да повреди, да треба да се живи у љубави и слози.
"Питао сам једног пријатеља, а имам их и међу Јеврејима и међу Палестинцима, да ли постоји зграда у Тел Авиву у којој живи јеврејска и палестинско – арапска породица. Не постоји. Они су два потпуно различита света, а живели су тамо заједно. Римљани су Јевреје у другом веку одвели у Рим, они су се расули по провинцијама Римског царства".
Вукић подсећа да је за Јевреје Јерусалим био срце и душа. Помињу га и у молитвама током вавилонског ропства. У изгнанству, скоро две хиљаде година, на песах су се поздрављали речима, догодине у Јерусалиму. У молитвама су се окретали према њему и никада нису заборавили отаџбину коју је Бог дао њиховим праоцима.

Јевреје нико није желео

Он је у разговору за Спутњик подсетио на страдање Јевреја кроз историју до 20. века, када су пожелели да се иселе, врате у Свету земљу наишли су на велике сметње, пре свега Британаца.
© Фото : Спутњику уступио Мићо БабићЦентар Јерусалима, града у коме би требало да има места за све три религије
Центар Јерусалима, града у коме би требало да има места за све три религије - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Центар Јерусалима, града у коме би требало да има места за све три религије
"Хитлер није имао првобитну намеру да побије Јевреје, то нам лепо казује Давид Вајман. Његова намера је била да их исели, али нико није хтео да их прими. Само један од примера, брод „Сент Луис“ 1939. из луке Хамбург кренуо је ка Куби са 937 путника. Кубанске власти нису хтеле да их приме. Брод је стигао до обале Флориде, ни Американци их нису хтели, тада су се позивали су се на имиграционе квоте, закочили усељавање".
Наш саговорник истиче да је пун љубави и поштовања према јеврејском народу и држави, његове прве комшије у Санском мосту били су Јевреји, прва љубав његове мајке јеврејски дечак из куће поред њихове. Њени родитељи покушали су да спасу макар једно од троје деце из те породице, сви су страдали.
"Одвели су их једно јутро у Јасеновац. Моја мама није недељама силазила са капије, чекала је да се Менто врати. Није се вратио. Она га је до краја живота помињала као нешто најлепше што јој се у животу десило. Страшно је страдање 6 милиона Јевреја за време Другог светског рата, али тај Холокауст није престао. Израел је настао на територији која га није желела".

И Арапи имају право на отаџбину

Вукић додаје да би палестински Арапи са њима можда лакше нашли заједнички језик да се нису умешале околне земље још 1947. кад званично није прокламована држава Израел, напали су је Египат, Јордан, Сирија. То је по њему био почетак једног великог неспоразума који траје до дана данашњег.
"Сигурно да и Арапи имају право на отаџбину, а пре свега да имају право да живе у миру, а било је и покушаја да се то заиста реализује. Премијер Јицак Рабин се у Вашингтону 1993. године састао са Јасером Арафатом. Многи су у том сусрету видели почетак мира на Блиском Истоку. Али две године касније Рабина је убио један ултра ортодоксни Јеврејин. Отишао је лидер који је признао да решење од две државе представља најбоље решење за безбедност Израела, али и за домовину за Палестинце", подсећа Вуки и каже да је Рабинова идеја умрла са њим.
© Фото : Спутњику уступио Мићо БабићУченице у Витанији, месту где је некада живео Свети Лазар, кога је Христос оживео
Ученице у Витанији, месту где је некада живео Свети Лазар, кога је Христос оживео - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Ученице у Витанији, месту где је некада живео Свети Лазар, кога је Христос оживео
Наш саговорник констатује да више него икад страдају невини људи са обе стране.Зато, додаје, апелује на цео мирољубиви свет.
"Апел, не онима који нуде оружје и очекују да се овај оружани сукоб распламса. Ако се распламса, не зна се где ће му бити крај. Мирољубиви свет треба да се пробуди".
Вукић на крају разговора подсећа на упечатљиву слику из Свете землље, у сали Тајне вечере, због доласка папе Јована Павла II поводом две хиљаде година хришћанства, постављена је скулптура корена, Аврама, праоца јудаизма, хришћанства и ислама.
"Из тог корена су израсла три дрвета, три религије, на њему су клас пшенице, винова лоза, грозд и палмина грана. Хлеб, крв и мир. У земљи мира, у Божијој земљи, најмање мира има. Тамо су све светиње и практично, физички наслоњене једне на другу. Тако би требали и емоционално и у размишљању да будемо близу. Ја се молим Богу, моје молитве су скромне, али свака молитва, ако је искрена, је велика. Молим се да уразуми оне који воде Израел и оне који воде палестински народ".
© Фото : Спутњику уступио Мићо БабићНазарет - град у коме је одрастао Исус Христос
Назарет - град у коме је одрастао Исус Христос - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Назарет - град у коме је одрастао Исус Христос
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала