- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски економиста: Треба се бојати енергетске зависности ЕУ од САД

Пратите нас
Европска унија тренутно се налази у озбиљној зависности од америчког гаса, одустајући од јефтиних руских енергената, сматра бугарски економиста Григор Саријски.
„Најзанимљивији догађај протекле недеље била је изјава Жозепа Бореља на мировној конференцији у Бриселу. Он је рекао да Мађаре нико није позивао у ЕУ, нико их не тера да буду у њој. Подтекст је био следећи: ако хоћете, изађите из ЕУ. То је било узроковано чврстом политиком понашања који је Мађарска заузела по питању финансирања Украјине када су у питању избеглице и структуре финансирања у ЕУ“, објаснио је он за „Бугарску слободну телевизију“.
Према његовом мишљењу, ЕУ у политичком смислу не може да настави да постоји у досадашњем виду, а исто важи и за еврозону.
„Ово о чему говоримо већ је рекао немачки министар одбране. Он је рекао да треба да се навикнемо на помисао да је рат у Европи могућ. Са тог становишта, војна дејства на континенту су саврешено могућа“, приметио је он.
Како је навео, под маском подршке Украјини у сукобу на њеној територији предузете су економске и не само економске мере које су довеле до радикалне трансформације основа земаља ЕУ.
„Донедавно је ЕУ имала могућност да увози јефтине енергенте и прерађују их у финалне производе, енергију и сировине, а затим извози, укључујући и у земље из којих увозе те ресурсе, тако да им је успевало да одрже позитиван трговински биланс“, објаснио је Саријски.
Он је подсетио да је Европска унија прошлу годину завршила негативним трговинским билансом од 430 милијарди евра. То је била последица санкција које је ЕУ увела Русији и са њом повезаним земљама због сукоба у Украјини.
Такође је додао да ЕУ постаје веома зависна од америчког увоза, јер су сада управо Сједињене Америчке Државе главни снабдевач природног течног гаса.
„Ако смо раније бринули због могуће зависности од Русије, да би једног дана неки кораци ЕУ могли да доведу до тога да нам заврну славину, сада такву забринутост можемо да изразимо на рачун Сједињених Америчких Држава. Разлика у могућностима и понашању САД и Русије је, најблаже речено, запањујућа. Од САД можемо очекивати ствари које не бисмо могли да очекујемо од Русије“, закључио је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала