- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мистерија у Калифорнији: Шта откривају последњи „откуцаји срца“ џиновског супер вулкана

CC0 / Wikipedia/S.R. Brantley / Калдера Лонг Волеј у Калифорнији
Калдера Лонг Волеј у Калифорнији - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2023
Пратите нас
Џиновски супервулкан у Калифорнији је необично немиран, али научници износе сасвим изненађујуће мишљење о његовом понашању.
Немирни супервулкан Лонг Валеј (Long Valley) у источној Калифорнији се хлади и не спрема се за ерупцију, показало је револуционарно ново истраживање које користи иновативну технологију сеизмичког сензора.
Недавна студија научника са Калифорнијског института за технологију (ЦИТ) открива интригантан развој унутар калдере Лонг Валеј, која се налази у источној Калифорнији. Чини се да овај геолошки феномен пролази кроз значајне трансформације јер се његова дубока комора магме постепено хлади, наговештавајући продужени период мировања.
Последња ерупција калдере Лонг Валеј догодила се пре отприлике 100.000 година, када је нанела слој пепела дебео више од километар и по, довољан да затрпа цео Лос Анђелес. Тренутно је вулкан у релативно пригушеном стању, иако није потпуно миран на источном фронту Калифорније. Крајем седамдесетих година пролог века депресија која покрива успавани вулкан, доживела је низ сеизмичких потреса, пише „Сајенс алерт“.

У питању је процес хлађења

У деценијама након тога, вулкан је ушао у фазе „изражених немира“, током којих би се тло наизменично надувало и издувало. Срећом, ова појачана активност није нужно предзнак непосредне катастрофе.
Научници ЦИТ-а открили су доказе који наводе на закључак да је немирно понашање вулкана последица његовог процеса хлађења, а не претеча повећане вулканске активности.
Не мислимо да се регион припрема за још једну супервулканску ерупцију, али процес хлађења може да ослободи довољно гаса и течности да изазове земљотресе и мале ерупције, објашњава геофизичар Жонгвен Жан. Ову идеју подржавају историјски догађаји, као што су четири земљотреса јачине шест степени по Рихтеру који су погодили регион у мају 1980.
Научници су се ослањали на податке прикупљене из сегмента оптичког кабла од 100 километара користећи технологију дистрибуираног акустичног сензора. Више од годину и по дана, истраживачи Калтекса су користили овај међусобно повезани систем, еквивалентан 10.000 појединачних сеизмометара, да документују више од 2.000 сеизмичких догађаја, од којих су многи остали непримећени на површини.

Последњи „откуцаји срца“

Након тога, ови подаци су обрађени помоћу алгоритма машинског учења, што је резултирало мапом високе резолуције и калдере и вулкана испод ње.
Еторе Бионди, сеизмолог са Калтекса и водећи аутор студије, која је објављена у часопису „Сајенс адвансис“, наглашава да је ово први пут да је мрежа дубоко распоређених акустичних сензора открила унутрашњу динамику Земље.
Произведене слике показују изузетну бочну резолуцију до дубине од осам километара, док су чак и дубљи делови, који досежу 30 километара, показали изузетне детаље. Ови налази бацају светло на јасну разлику између огромне коморе магме, која се налази 12 километара испод површине, и површинског хидротермалног система.
Како се дубља комора хлади, гасови и течности се дижу према површини, потенцијално изазивајући земљотресе и надимање тла. Овај ефекат би могао да буде одговоран за уочену деформацију површине и сеизмичност, сматрају научници.
Значајно је да се ова ситуација значајно разликује од опасности повезаних са активном вулканском ерупцијом, где се магма снажно диже из коморе у горњу кору и даље на површину.
Начин на који се сеизмичка активност шири кроз ове слојеве указује на присуство очврслог каменог поклопца на врху магматске коморе, која се временом охладила. Како се активност супервулкана постепено смањује, научници сугеришу да се његови „откуцаји срца“ полако успоравају. Тим намерава да у будућности прати хлађење на дубини од 20 километара помоћу 200 километара дугачког кабла сеизмичких сензора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала