Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Представљена Бела књига одбране Републике Србије

© Фото : Министарство одбране Бела књига одбране Републике Србије
Бела књига одбране Републике Србије - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2023
Пратите нас
Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић данас је у Дому Војске Србије у Београду присуствовао представљању Беле књиге одбране Републике Србије.
Министар Вучевић је у обраћању честитао свима који су били укључени у припрему и израду тог битног документа за систем одбране Републике Србије, саопштило је Министарство одбране.
"Подсетио бих и да је пре овог документа после дуго деценија усвојен још један од кључних стратешких докумената, Концепт тоталне одбране. Они који су много дуже од мене у систему одбране кажу да то немамо, практично од распада СФРЈ, да наша држава није имала такав документ и да тиме не исправљамо неку формалну празнину, него суштински дајемо подлогу за даљу разраду одбране наше државе, разумејући све оне околности које нас окружују", истакао је министар Вучевић.
Он је подсетио да, уз Стратегијски преглед одбране и друга документа планирања, овај документ чини фундамент стратешких докумената, који дају и право, снагу и основу да даље разрађујемо све оно што се тиче одбране наше отаџбине, у складу са уставноправним и законским надлежностима Министарства одбране и Војске Србије и пре свега, са очекивањима наше државе и наших грађана.
Бела књига треба да приближи јавности све оно што ради Министарство одбране и сви субјекти, свакако, и Војска Србије, да тај део транспарентности, демократског приказа буде потврда да се ништа не ради скривено и иза леђа, да ту нема неких нејасноћа. А с друге стране ни транспарентност, ни демократичност не смеју да угрозе одбрану, мора да буде корелација тих односа или субјеката, нагласио је министар одбране.
Указао је на опасност да се банализацијом кроз транспарентност обесмисли концепт одбране или право на одбрану једне државе.
Према његовим речима, не постоји већа одговорност за државно руководство него што је одбрана земље, њених грађана и заштита и остваривање националних и одбрамбених интереса.
И предуслов за успешно извршавање или испуњавање те обавезе јесте процена безбедносног окружења, утврђивање посебне способности система одбране и ефикасно спровођење мера, које су усмерене на даљу изградњу способности и Министарства одбране и Војске Србије, казао је Вучевић.
Рекао је да очекује од свих да применимо све оно што смо припремили, предложили, односно дефинисали кроз ова два, односно ако додамо и Белу књигу, три документа.
"Да то што сте радили напорно, марљиво и што први пут после дуго година добијамо ове документе, мора да буде и примењено. Не сме да остане, како би то некад рекли 'мртво слово на папиру' већ суштински, живи акт, у смислу његовог органског постојања и функционисања, разумевања и наше способности да то можемо да применимо", навео је министар одбране.
Оценио је да морамо да водимо рачуна о нашој безбедности имајући у виду све околности које нас окружују и које ће дефинисати свет у наредном периоду.
Вучевић је указао на важност дела Министарства одбране који се бави политиком одбране, изражавајући очекивање да добро, прецизно анализирају, разумеју, а затим и дефинишу у нашим стратегијским документима који су то безбедносни изазови, ризици и опасности за нашу државу, имајући у виду сва геополитичка дешавања.
"Не смемо бити заглављени у прошлости, не смемо се правити наивни и невешти да не живимо у добу или времену промена, колико год да то неко покушава да оспори или да каже да се ништа не мења - мења се и те како и сведоци смо, свесно или несвесно, великих геополитичких промена. Србија то мора да разуме, да прати, да предупреди све оно што треба да делује и да дејствује и да кроз јачање концепта одбране, тоталне одбране, јачање Војске Србије јачамо и наш потенцијал као одвраћајући фактор за све потенцијалне опасности за нашу државу, оценио је Вучевић.
Изразио је уверење да ће Бела књига бити интересантна за јавност која ће моћи да сагледа аспекте рада Министарства одбране по питању одбране наше државе, као и то да је то студиозан и захтеван рад, а пре свега у корист заштите наше отаџбине.
Република Србија, нагласио је Вучевић, остаје војно неутрална држава, што не искључује сарадњу са другим државама, другим организацијама у погледу безбедности, да ли је то билатерална, мултилатерална сарадња.
Остајемо посвећени свим мировним операцијама и мисијама где год ми имамо капацитете да се придружимо - увек ћемо тамо да помогнемо људима и грађанима да живе у миру без обзира на ком континенту или држави. Али чувајући нашу војну неутралност ми чувамо и нашу сувереност, чувамо независност Србије, верујемо у државу која доноси сопствене одлуке, у државу која размишља својом главом, која води рачуна о својим националним, државним и народним интересима, казао је министар Вучевић.
Он је навео да не желимо да будемо ни „климоглавци“, не желимо ни сукобе и свађе, али нико не може да нам одузме право да доносимо одлуке у складу са својим државним, националним и народним интересима.
"И докле год то буде политика Србије, она ће бити много цењенија него они који немају никакав став него само имају „копи-пејст“ документе без било какве анализе, политике, става. Цене се државе и народи који смеју да мисле, који смеју да кажу шта је право и шта је истина не да би били инаџије и не да би терали пркос, него да би показали да постоји континуитет у државној и националној политици, који раздваја неке који покушавају да буду то што нису и постоје оне државе које јесу по свим атрибутима и то не данас него кроз много деценија и векова", поручио је министар Вучевић.
Бела књига одбране Републике Србије израђена је у организацији Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране, а радним тимом руководио је начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране пуковник др Дејан Стојковић.
Пуковник Стојковић, говорећи о садржају нове Беле књиге одбране Републике Србије, истакао је да њеним објављивањем у тренутку када се проблеми умножавају, а кризе постају све дубље и озбиљније, Србија жели да целокупној јавности транспарентно представи свој систем одбране и истакне своје недвосмислено опредељење да доприноси миру и стабилности.
У Белој књизи дат је осврт на актуелан стратегијски контекст, исказана су основна опредељења политике одбране, са посебним акцентом на концепт тоталне одбране, представљен је систем одбране, организација Министарства одбране, мисије, задаци, организација и способности Војске Србије и дате су друге информације којима се домаћа и страна јавност упознаје са постигнутим резултатима, актуелним процесима и пројекцијама даљег развоја система одбране, нагласио је пуковник Стојковић.
Једна од новина у систему одбране, како је истакао, која је предвиђена Концептом тоталне одбране је стварање услова за јединствено командовање свим снагама одбране, у ванредном стању и рату, као и стварање основе за унапређење и цивилне одбране, као важног сегмента одбране земље.
У наредном периоду посебна пажња биће посвећена дигитализацији, проширењу сензорске мреже, као и роботизацији што ће увећати оперативне способности Војске и других снага. Имајући у виду војну неутралност и примену концепта тоталне одбране, одбрамбена индустрија је од стратешког значаја за одбрану наше земље. У претходних 10 година значајно је инвестирано у њену ревитализацију и унапређење истраживачко-развојних и производних капацитета, а са развојем ће се наставити и у периоду пред нама, нагласио је пуковник Стојковић.
О Белој књизи одбране, њеном значају и садржају говорио је и професор др Станислав Стојановић, који је истакао да основна мисија Беле књиге јесте ширење простора за разумевање и сарадњу између држава.
Промоцији су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић, амбасадор и шеф делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре, шеф Кабинета потпредседника Владе Жарко Мићин, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, као и дипломатски војни представници акредитовани у Србији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала