- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запад може да изазове директан војни сукоб нуклеарних сила, жели да нанесе стратешки пораз Русији

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2023
Пратите нас
Запад користи Украјину да би нанео „стратешки пораз“ Русији након што је Москва предузела контрамере ширењу на исток блока НАТО, предвођеног Сједињеним Државама, рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу, говорећи на 10. седници безбедности на Сјаншанском форуму за безбедност.

"Не обазирући се на легитимна права Русије да осигура своју безбедност, Бела кућа је упорно тежила ширењу на исток блока НАТО-а који контролише. Ови агресивни кораци су нас натерали да предузмемо контрамере. Као одговор, Запад је отворено ставио себи за циљ да нанесе Русији стратешки пораз у хибридном рату који је покренут против нас. Украјина је цинично изабрана да буде "ован за ударање", коме је додељена улога потрошног материјала“, рекао је Шојгу.

Према његовим речима, САД су, потпуно потчинивши земље западног блока, усмериле своје војно-политичке ресурсе на одржавање глобалне доминације која је на заласку.
„Тежећи за огромном геополитичком и војно-стратешком супериорношћу, Вашингтон је годинама намерно поткопавао и разарао темеље међународне безбедности и стратешке стабилности, укључујући систем споразума о контроли наоружања“, рекао је руски министар одбране.
Он је додао да су „савремене катаклизме у међународним односима директно повезане са супротстављањем појединих држава неминовном јачању мултиполарног света, њиховим покушајима да по сваку цену одрже сопствену хегемонију“.
„Земље које се противе западној неоколонијалној диктатури и бране принципе једнакости, полицентричности и недељиве безбедности на мети су жестоког притиска и покушаја политичког и економског дављења“, рекао је Шојгу.
Конфликт великих сила
Запад може да изазове директан војни сукоб нуклеарних сила, подржавајући Украјину у конфронтацији са Русијом, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
„Западна политика која има за циљ ескалацију сукоба са Русијом носи претњу директног војног сукоба између нуклеарних сила, што може имати катастрофалне последице“, рекао је Шојгу.
Према његовим речима, САД и НАТО се озбиљно надају да ће успети да поткопају безбедност Русије и да изгуби вољу за отпором.
Упркос томе, Русија је спремна за политичке дискусије о „постконфликтном решавању украјинске кризе“ и „параметрима за даљи суживот са Западом“, истакао је руски министар одбране.
Група војника руских ваздушних снага у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Руска ПВО током протеклог дана оборила 39 украјинских дронова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала