- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Сонда на Марсу снимила нешто налик дрвећу – какво је научно објашњење /фото/

CC0 / rawpixel.com / NASA (Source) / Марс
Марс - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2023
Пратите нас
Свемирска сонда је приликом фотографисања површине Марса снимила необичан призор. Научници имају објашњење.
Да ли су спекулације о постојању живота на Марсу сада завршене? Ово су се вероватно питали многи корисници интернета када су почеле да круже чудне фотографије које је направила свемирска сонда „Mars Reconnaissance“ из орбите ове планете.
Слике снимљене у близини Марсовог северног пола показују структуре које јако подсећају на дрвеће. Али када су научници прегледали фотографије, снимљене још 2010. године, установили су да је у питању оптичка варка.
Северни пол црвене планете прекривен је вечним ледом од смрзнутог угљен-диоксида (тзв. „суви лед“), слично као што водени лед покрива полове на Земљи.
Око залеђеног северног пола на Марсу је „прстен“ дина које подсећају на пешчане дине у пустињама на Земљи. Оне су прекривене танким слојем прашине и мрљама сувог леда, пише портал space.com. Како суви лед почиње да се топи у топлијим условима, он гура тамни базалтни песак на површину дина.
„Током пролећа на Марсу, Сунце загрева лед и доводи до његовог сублимирања директно у пару, а настали гас уклања околну прашину и честице песка и излаже тамни базалтни песак“, објаснила је Кенди Хансен, чланица тима НАСА „Mars Reconnaissance“ у Аризони.
Иако ове тамне „линије“ подсећају на дрвеће, у стварности оне нису усправне, односно не „вире“ у ваздух, већ се налазе на тлу.
Само их наш мозак тумачи тако, пошто заиста подсећају на фотографије дрвећа које познајемо на Земљи, пренела је „Национална географија“.
Што се тиче дрвећа или другог живота на Марсу, до данас не постоје чврсти докази о било којој врсти марсовске биологије, у прошлости или садашњости, биљној или другој.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала