Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Урсула Фон дер Лајен поручила из Приштине: Београд мора да прихвати де факто признање Косова

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаУрсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2023
Пратите нас
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је у Приштини, коју је посетила у оквиру четвородневне посете Западном Балкану, да „Косово и Србија треба да се ангажују тако да Приштина олакша поступак за прихватање Заједнице српских општина“, а да Србија, како је навела, „прихвати де факто признање Косова“.
Говорећи на заједничкој конференцији за медије са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, о „напретку Косова и Србије ка ЕУ“, европска званичница је истакла „да је то могуће само уколико нормализују своје односе“, преноси Косово онлајн.
„Наравно, постоје одређена поља где треба да се ангажују обе стране, да сарађују, ми позивамо Косово да олакша поступак за прихватање ЗСО, које остаје као нацрт, а Србија мора да прихвати де факто признање. Дијалог ЕУ је фокусаран на разговоре, то је начин да напредујемо“, поручила је Фон дер Лајен.
Онаје рекла да снажно "осуђује напад од 24. септембра" у Бањској.
„Такав напад је у потпуности неприхватљив. Он је у супротностима са вредностима ЕУ и извршиоци треба да буду изведени пред лице правде“, рекла је она.
Поручила је да је „Косово у последњем периоду напредовало“ и честитала је на „напорима на јачању демократије“.
Она је подсетила да је „ЕУ подржала визну либерализацију за Косово“.

Османи: Казнене мере према Приштини треба уклонити

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је после састанка са Урсулом фон дер Лајен да казнене мере према Приштини треба уклонити јер је, како тврди, показала посвећеност деескалацији ситуације на северу Косова и Метохије.
Османи је рекла да је састанак био фокусиран на план проширења ЕУ на Западни Балкан, објавио је Репортери.
Планирано је да се Фон дер Лајен током боравка у Приштини састане и са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.
Фон дер Лајен ће сутра боравити у Подгорици након чега долази у Београд. Током посете Србији она ће се састати са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.
У новој емисији „Од четвртка до четвртка“ погледајте какав план Запад спрема за Србију:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала