- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Црни паук“ завршио у правим рукама

© AP Photo / Michel EulerЕмилијано Мартинез
Емилијано Мартинез - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
Пратите нас
Награда „Лав Јашин“ која се традиционално додељује најбољем голману света, очекивано је завршила у рукама Аргентинца Емилијана Мартинез коме је у Паризу на додели „Златне лопте“ свечано уручио његов отац.
Капа доле Куртои, Едерсону, Алисону и осталима, али одбрана из 123. минута финала Мундијала када је Еми зауставио ударац Коло Муанија, донела је Аргентини „Златну богињу“ и тада је било јасно да ће голман Аргентине и Астон Виле понети награду „Лав Јашин“.
ФИФА је награду „Лав Јашин“ установила још 1994. године у знак сећања на најбољег и највећег међу стативама свих времена, руског „црног паука“ или „црног пантера“ који је оставио неизбрисив траг у свету фудбала и једини је голман који је добио „Златну лопту“.
Истина, Лав Јашин са Совјетским савезом никада није постао првак света, али је освојио злато на Олимппијским играма 1956. године, као и на Европском првенству четири године касније.
Одбранио је преко 150 пенала и на 270 утакмица сачувао је своју мрежу, а 1963. године добио је „Златну лопту“, док га је ФИФА прогласила најбољим голманом 20. века.
Највећи порок Лава Јашина, према ком награда за најбољег голмана света носи назив, биле су цигарете. Са њима није успео да изађе на крај, и управо је због пушења добио гангрену леве ноге која му је ампутирана 1984 године, да би само шест година касније преминуо од рака желуца.
Рођен је и сахрањен у Москви непоновљиви Лав Јашин.
Када је реч о Емилијану МАртинезу који је добио ласкаву титулу, сачувао је, спасио је, Аргентину у епској бици у Катару на стадиону „Лусаил“, када је после лудог меча донео „гаучосима“ титулу првака света. Прво је зауставио снажан ударац Колоа Муанија, да би у пенал серији био успешнији од Француза.
Одбрана коју је у 123. минуту имао Еми Мартинез без дилеме је обезбедила његовом идолу Леу Месију рекордну 8. „Златну лопту“, коју је аргентински чаробњак и фудбалер Интер Мајамија добио пре Ситијеве гол-машине Ерлинга Браута Холанда.
На свечаној церемонији у Катару успео је да баци мрљу на фантастичну партију, јер је „Златну рукавицу“ коју је добио ставио на полни орган, што му никако није требало и наишао је на бројне осуде због таквог чина.
Погледајте нову епизоду емисије Спутњик спорт.
Љубинко Друловић у Миљановом корнеру - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
СПОРТ
ФСС: Смењен Ђорђевић – постављен Друловић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала