- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Изабрана 44. Влада Црне Горе, Спајић очекује пун мандат

© Sputnik / Бобан НововићКабинет председника 44. црногорске Владе, Милојка Спајића
Кабинет председника 44. црногорске Владе, Милојка Спајића - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
Пратите нас
Скупштина Црне Горе изабрала је јутрос 44. Владу коју ће водити Милојко Спајић, лидер Покрета Европа сад (ПЕС). Јутрос је извршена примопредаја дужности двојице премијера, а ту је била и торта коју је Дритан Абазовић обећао свом наследнику Милојку Спајићу.
“Као што демократски манири налажу, јутрос извршена примопредаја дужности! Пожелео сам срећу новом премијеру и 44. Влади. Да Црна Гора увек ниже само успехе и остане на правом путу”, написао је Абазовић на друштвеној мрежи Икс.
Уз објаву, Абазовић је објавио и фотографије рукковања са Спајићем и торте.
За избор нове Владе гласало је 46 посланика, против је било 19, један уздржан, наводе Вијести.
Расправа у Скупштини трајала је читаву ноћ.
Влада Милојка Спајића има три потпредседника, два ресорна потпредседника и 17 министара.
Министри из ПЕС-а су Филип Ивановић (спољни послови), Маида Горчевић (европски послови), Анђела Јакшић Стојановић (просвета, наука и иновације), Новица Вуковић (финансије), Филип Радуловић (саобраћај), Андреј Миловић (правда), Јанко Одовић (просторно планирање, урбанизам и државна имовина), Војислав Шимун (здравље), Наида Нишић (рад и социјално старање) и Саша Мујовић (енергетика и рударство).
Председник Демократске Црне Горе Алекса Бечић је заменик премијера за безбедност, унутрашњу политику, европске и вањске послове, а Момо Копривица потпредседник Владе за политички систем, правосуђе и антикорупцију.
Драган Краповић је министар одбране, Владимир Мартиновић министар туризма, екологије и одрживог развоја док је Тамара Вујовић министарка културе и медија.
Министар унутрашњих послова је Данило Шарановић.
За министра унутрашњих послова био је планиран Борис Богдановић, али је он синоћ саопштио да одустаје „због усложњавања здравственог стања два члана најуже породице“.
Демократе су предложиле другог кандидата за министра унутрашњих послова, Шарановића, актуелног заменика градоначелнице Подгорице.
Потпредседник владе за рад, образовање, здравство и социјалу је Срђан Павићевић из ЦИВИС-а.
Што се тиче албанских партија - потпредседник Владе за економску политику и министар економског развоја је Ник Ђељошај, министар људских и мањинских права Фатмир Ђека, а министар јавне управе Мараш Дукај.
Председник Социјалистичке народне партије (СНП) Владимир Јоковић је министар пољопривреде шумарства и водопривреде, а потпредседник СНП Драгослав Шћекић је потпредседник Владе за демографију и младе и министар спорта и младих.
Спајић је у Скупштини прочитао само део екпозеа, односно само кратак део плана рада 44. Владе, због чега су уследиле оштре критике опозиције, која га је оптужила за непоштовање Скупштине.
Из ДПС-а и СД-а су поручили да је 44. Влада антицрногорска, антиевропска и проруска, наводи портал РТЦГ.
Они тврде и да нова влада неће дуго трајати јер је, како оцењују, саздана на погрешним темељима.
Расправу у Скупштини обележиле су оштре полемике између Спајића и сада већ бившег премијера и лидера ГП УРА Дритана Абазовића.
Спајић је поручио да ће влада трајати четири године, да ће од 1. јанура наредне године минимална пензија бити 450 евра, а да ће годину од формирања Владе просечна плата бити 1.000 евра.
На конститутивној седници Скупштине, црногорски посланици изабрали су јуче за председника парламента лидера Нове српске демократије Андрију Мандића, као и потпредседнике скупштине, председника и чланове Административног одбора.

Спајић: Одмах крећемо у рад

Спајић је рекао да ће у 8.30 часова бити примопредаја дужности, а да ће се у 10 састати са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, која је у званичној посети Црној Гори.
Спајић је, након што је изгласана нова Влада Црне Горе, поручио да ће програм реформи "Европа сад 2" бити примењен у потпуности, онако како је најављено у кампањи за изборе и "без иједног зареза разлике".
© Фото : Влада Црне ГореМилојко Спајић
Милојко Спајић - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
Милојко Спајић
"Једва чекамо да направимо резултат за нашу земљу", рекао је Спајић, преносе Вијести.
Најавио је да ће одлука о одлагању пописа становништва бити донета на данашњој седници Владе, која ће се одржати у 13 сати.
"Нашли смо начин да сачувамо оних 700.000 евра, које је Монстат говорио да ћемо одлагањем потрошити. Самим тим што ће попис бити одложен за 30. новембар, а не 1. децембар, можемо да искористимо постојеће пописнице", навео је Спајић.
Указао је да је подршка 46 посланика његовом кабинету највећа коју је једна влада у Црној Гори имала до сада.
"То је позитивна вест, указује на стабилност и добру основу за изгласавање реформских закона, очекујем да ће то ићи много брже него досад", истакао је Спајић.
"Имали смо фанатичну, маратонску седницу. За мене је било интересантно. Битно је да се Влада изгласала и да крећемо одмах у рад", казао је Спајић.
Попис становништва - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2023
РЕГИОН
Попис у Црној Гори почиње 30. новембра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала