- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: Запад свесно прећуткује информације о жртвама у Донбасу

© Sputnik / Sergey Baturin / Уђи у базу фотографијаПоследице гранатирања Горловке у ДНР
Последице гранатирања Горловке у ДНР - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
Пратите нас
На територији ДНР је од маја 2014. до септембра 2023. године погинуло више од девет хиљада цивила, а више од 13 хиљада је рањено, саопштио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН.
Дипломата је изјаве западних представника у Савету безбедности о наводним неселективним ударима руске војске, силовањима и киднаповању у Украјини назвао очигледном лажи. Истовремено, он је истакао да информације о жртвама и разарањима у региону Донбаса и Азова западне дипломате намерно прећуткују.
„А од фебруара 2022. до септембра 2023. само територија ДНР била је изложена артиљеријским и ракетним ударима украјинских оружаних снага више од 25.000 пута. На територији републике за то време убијено је 4.712 цивила, укључујући 139 деце. Рањено је 5.289 људи, укључујући 356 деце. Регистровано је 136 случајева да су цивили, од којих 11 деце, наишли на противпешадијске мине ‘лепесток’. Три жртве су касније умрле“, рекао је Небензја.
Он је истакао да је у периоду од маја 2014. до септембра 2023. године само у ДНР погинуло више од девет хиљада цивила, укључујући 230 деце. Више од 13 хиљада људи је рањено, међу којима 825 деце.
„Тачни подаци о жртвама и разарањима у новим руским регионима још увек се прикупљају, јер украјинске оружане снаге врше нападе скоро сваки дан“, додао је он.
Како је навео, прећуткује се и чињеница да кијевска војска од почетка сукоба у Донбасу 2014. године врши циљане нападе управо на критичну цивилну инфраструктуру, пре свега на објекте за снабдевање водом и топлане.
„Осим тога, уништавају се медицинске и образовне установе. За осам година уништено је и оштећено најмање 50 хиљада цивилних инфраструктурних објеката у републикама Донбаса. Од фебруара 2022. уништино је и оштећено више од 16 хиљада стамбених зграда и скоро 3,5 хиљада објеката цивилне инфраструктуре, укључујући око 700 образовних и преко 180 медицинских установа, 1.100 објеката за снабдевање струјом, водом, топлотом и гасом. Међутим, нико од наших западних колега последњих година о томе није рекао ни реч“, нагласио је стални представник.
Како је рекао, ове бројке нису уврштене у прегледе УН.
„Страхујући од гнева Вашингтона, Лондона и Брисела, УН стидљиво ћуте, јер ништа не сме да доводи у питање оправданост испорука западног оружја режиму у Кијеву“, закључио је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала