- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Универзитет у Београду међу првих 400 на Шангајској листи, највећи успех у науци о текстилу

© Sputnik / Лола ЂорђевићУниверзитет у Београду
Универзитет у Београду - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
Пратите нас
Шангајска листа рангира факултете и по научним областима, а према новим подацима Универзитет у Београду високо је оцењен у 13 од 55 научноистраживачких области. У науци о текстилу и текстилном инжењерству остварио је највећи успех - Београдски универзитет је 40. на свету.
Шангајска листа издваја 1.000 најбољих универзитета на свету, а београдски је тренутно међу првих 400.
Највећи успех Универзитет у Београду остварио је у науци о текстилу и текстилном инжењерству. У тој области је четрдесети на свету. Представници Технолошко-металуршког факултета кажу да су поносни на успех, посебно имајући у виду услове рада и истраживања. Резултат показује да иду у корак са светом по развоју и употреби нових текстилних материјала.
„Фокус је на целулози, на биообновљивости и поновној употреби искоришћених целулозних материјала. Једно од последњих истраживања у која сам укључена заједно са другим истраживачима са ТМФ-а јесте коришћење старог канцеларијског папира као извора целулозе за добијање нових текстилних материјала“, каже проф. др Мирјана Костић са Технолошко-металуршког факултета.
Добри резултати постигнути су и у физици, ветерини, медицини и стоматологији, где је Универзитет у Београду међу 300 најбољих.
Из Ректората кажу да је посебно важна заступљеност и у природним и у друштвеним наукама. Потенцијал виде у науци о храни и технологији хране, по којој је Универзитет међу 75 најбољих.
„Имамо добру научну основу, добро школоване професионалце у области пољопривреде, производње хране која очигледно није добро искоришћена. Има простора за продор, можда чак и већи, попут продора у области програмирања, односно ИТ сектора“, каже проф. др Бранислав Боричић, проректор за науку Универзитета у Београду.
Додаје да осцилације у пласману Универзитета у Београду нису велике и да опстанак међу првих хиљаду од 2012. године, значи опстанак међу 5 одсто најбољих универзитета на свету. На пласман утичу и улагања других земаља у научна истраживања. Тако ове године на Шангајској листи први пут има више кинеских универзитета од америчких.
„Важнија мисија Универзитета у Београду јесте образовање квалитетног кадра. Наравно образовање и наука иде руку под руку. Да бисмо имали добре професоре на универзитету они морају претходно бити добри научни истраживачи и знати све новине и новости, ићи у корак са научним истраживањима у свету“, каже Боричић.
Из Србије, на Шангајској листи је и новосадски универзитет. Већ две деценије, по тој листи, најбољи на свету је Харвард, преноси РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала