Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић са Фон др Лајен : За нас признање независности Косова није питање /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићУрсула фон дер Лајен и Александар Вучић
Урсула фон дер Лајен и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да за њега признање независности Косова није питање.
Вучић је то рекао на конференцији за медије са председнисом ЕК Урсулом Фон дер Лајен, упитан да прокоментарише њену изјаву из Приштине да Србија треба да прихвати де факто признање независности Косова.
"Ако хоћете да будем потпуно искрен, плашим се да нећемо скоро видети ЗСО, јер добро знам све балканске трикове и знам ко шта ради и да ћемо због тога бити у тежој позицији", рекао је српски председник.
Према његовим речима, Србија је посвећена очувању мира и стабилности, као и да зна своје обавезе које ће у складу са договореним испуњавати.
"Јасно је која је позиција Србије када је КиМ у питању, Србија је посвећена очувању мира и стабилности, знамо шта је то што је Србија прихватила, одговорно ћемо се понашати у сопственим обавезама, очекујући да неки други испуни своје обавезе", истакао је он и поручио да је за Србију јасно шта не може да учини противно Уставу Републике Србије и о томе смо упознали све наше партнере не једанпут већ много пута и то је позиција Србије.
Додао је да су две највеће препреке Србије на путу ка ЕУ - Косово и Метохија и санкције Русији.

Фон дер лајен: Проширење на врху агенде ЕУ, желимо Србију у ЕУ

Фон дер Лајен изјавила је да су имали одличан разговор и њена прва порука коју је послала јесте да је проширење на врху агенде Европске уније, а да је Србија једна од најнапреднијих земаља на путу ка чланству.
"Ово је време глобалних турбуленција, те морамо да ојачамо јединство и безбедност нашег континента, а проширење је начин да се то постигне. Ми желимо Србију да се придружи нашој Унији, ова понуда се базира на поверењу, реципроцитету и на партнерству. То је обећање мира и просперитета и такође јединствена прилика управо сада којој нико други не може да парира. Ја се заиста надам и убеђена сам да ћете искористити овај тренутак", рекла је Фон дер Лајен на заједницкој конференцији за новинаре са Вучићем.
Србија је, према њеној оцени, већ једна од најнапреднијих земаља на путу ка чланству у ЕУ захваљујући добром напретку постигнутим у прошлости.
"Али желимо да наставите са корацима, да нам се приближите укључујући и спољну политику зато што ЕУ жели да рачуна на Србију као на поузданог европског партнера који дели заједничке принципе и вредности", истакла је председница ЕК.
Она је указала на инвестициони план за западни Балкан од 30 милијарди евра који, како је рекла, брзо доноси резултате као што су ветро парк у Костолцу и гасни интерконектор између Србије и Бугарске.
"Прошле године смо имали озбиљну енергетску кризу, али радећи заједно на помногли смо да се превазиђе криза. Кроз време показаће се да заједно можемо да превазиђемо све тешкоће", рекла је фон дер Лајен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала