- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Дете приковано за гроб: Фрапантно археолошко откриће подсетило на сурове обичаје на северу Европе

CC0 / rawpixel.com / Wit / Гробље
Гробље - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
Пратите нас
Археолози у Пољској открили су остатке детета из 17. века везаног за гроб како не би ускрснуло из мртвих, а откриће, у светлу празника „Ноћ вештица“, говори о веровању у вампире и друга натприродна створења.
Кости детета старог између шест и седам година најновији су налази на гробљу у селу Пиен, на северу Пољске, који датирају из времена када су људи веровали у духове, зомбије и друга натприродна бића, а данас су само изговор за маскенбале.
„Ово је гробље за одбачене људе, који су изазивали страх код других људи након смрти, а вероватно и током живота (...) и за које се сумњало да су у контакту са нечистим силама, људима који су се на неки начин понашали другачије“, рекао је Даријуш Полински, који проучава средњовековне погребне праксе на Универзитету Никола Коперник у Торуњу.
Дете је сахрањено лицем надоле са гвозденим катанцем испод леве ноге, највероватније да би га спречили да устане и изађе из гроба да се храни живима, објаснио је Полински додајући да су се људи плашили да им „несвети“ не попију крв или да их угризу.
Археолози су пронашли и друге методе које су коришћене против „живих мртваца“.
„Пронашли смо велики број гробова са камењем постављеним на различитим деловима тела, на грлу, лакту или врату, све као заштиту од покојника“, рекао је Полински, пренео је „Јутарњи лист“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала