Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Каменована српска школа у Косовској Каменици

© AP Photo / Visar KryeziuТзв. косовска полиција
Тзв. косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
Пратите нас
Албански изгредници каменовали су синоћ око 21 час српску школу у Косовској Каменици. У тој згради налазе се три образовне српске институције и то Основна школа „Десанка Максимовић“, средња Техничка школа и Гимназија. У тренутку инцидента није било ученика, али је и овај инцидент узнемирио родитеље и њихову децу, саопштила је Канцеларија за КиМ.
Канцеларија за Косово и Метохију је навела да су према речима очевидаца, школе каменоване од стране албанских младића који су ноћ пре тога на ограду школе качили заставе непримереног садржаја.
„Очигледно се на Косову и Метохији ствара клима у којој Срби више нису безбедни ни у школама, ни у домовима здравља, ни у својим кућама, ни у црквама, јер нема српског објекта који није опљачкан, каменован, претресан, обијан, паљен“, наведено је у саопштењу.
Овај инцидент сведочи да се талас насиља и притисака према српском народу који генеришу и покрећу власти у Приштини осликава и преноси и на најмлађе генерације. Тиме се ствара атмосфера у којој је чак и пожељно и погодно нападати Србе и каменовати их и да за то нико неће одговарати, додала је Канцеларија за КиМ.
„Уместо мирног суживота и развијања међусобне толеранције, поштовања и различитости, приштински политичари на челу са Аљбином Куртијем свакодневно политиком терора и запаљивим антисрпским изјавама стварају атмосферу у којој је легитимно нападати Србе, у којој када припадник тзв. КБС пуца у српску децу буде пуштен на слободу и у којој нико не одговара за упуцавање Срба, за пребијање српских тинејџера Даре и Кристијана, за преорана српска гробља и кости. У тој и таквој клими, међународна заједница је само неми посматрач пораста етнички мотивисаног насиља према српском народу, уместо да се јасно и јавно одреди према таквим поступцима и предузме кораке у заштити Срба на које је обавезна према свом мандату“, закључује се у саопштењу.

Српска листа: Наставак терора над Србима широм КиМ

Српска листа саопштила је данас да је каменовање зграде у Косовској Каменици у којој су смештени основна школа "Десанка Максимовић", средња Техничка школа и Гимназија, наставак терора над Србима широм Косова и Метохије, а што је последица запаљиве реторике и антисрпског наратива режима у Приштини на челу са Аљбином Куртијем.
Како се наводи, и поред свакодневних инцидената уперених против Срба од Брезовице до Јариња, овај вандалски чин је посебно узнемирујући јер је у питању школска зграда, место где би поред породичног дома, свако дете требало да буде заштићено и безбедно.
"Замислите осећај и тежину одлуке родитеља српске деце у Косовској Каменици који после овог каменовања, свега пар сати касније, јутрос треба своју децу да уведу у ту исту школу и оставе их неколико сати", наводи се у саопштењу.
Имајући у виду да је насиље над Србима очигледно дозвољено, јер ниједан починилац није ухапшен, а они малобројни, као у случају упуцаних Стефана и Милоша буду пуштени да се бране са слободе, истиче Српска листа, не чуди што се репресија и насиље настављају.
Додаје се да су једно неистражено насиље и некажњени злочинац, подлога за ниво насиља над српским народом.
Истовремено, Српска листа је апеловала на локалне и међународне организације да појачају присуство на терену, посебно у мешовитим срединама и стану у заштиту српског народа од свакодневног малтретирања.
"Одговорност за будућност и опстанак српског народа је на њима", закључује се у саопштењу.
Увиђај на прекопаном српском гробљу код Косовске Митровице - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
СРБИЈА
У току увиђај на прекопаном српском гробљу у Косовској Митровици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала