- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници открили потпуно ново људско чуло додира

CC0 / Pexels/Ron Lach / Коса
Коса - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
Пратите нас
Ново научно истраживање дошло је до открића да људски фоликули длаке поседују рецепторе који су осетљиви на додир. Ово откриће доводи у питање конвенционално схватање и нуди потенцијални пут ка бољем разумевању способности коже да осети додир.
У изненађујућем открићу, научници са Империјал колеџа у Лондону открили су нови механизам за осећање лаганог додира - кроз наше фоликуле длаке. Традиционално се веровало да се тактилне сензације преносе искључиво нервним завршецима на кожи и близу фоликула длаке.
Нова револуционарна студија користила је секвенцирање РНК да би дошла до фасцинантног открића. Утврђено је да ћелије унутар спољашњег омотача корена (ОРС) фоликула длаке имају већу концентрацију рецептора додира у поређењу са њиховим копијама у кожи. Рад је објављен у часопису „Сајенс адвансис“.

Запањујући резултати

Да би даље истражили овај феномен, научници су култивисали лабораторијске културе ћелија фоликула људске косе поред сензорних нерава. Исход је био запањујући, јер је механичка стимулација ћелија фоликула длаке активирала суседне сензорне нерве, јасно показујући регистрацију додира.
Штавише, експерименти су открили да ОРС ћелије ослобађају неуротрансмитере серотонин и хистамин кроз ситне везикуле, који служе као сигнали суседним ћелијама.
Парасто Хашеми, неуроинжењер са Империјал колеџа у Лондону, одушевљен је новим открићем.
„То је узбудљиво откриће јер отвара још много питања у вези са овим ћелијама: Зашто оне играју ову улогу и шта још можемо да научимо од њих о томе како наша кожа осећа додир?“, објашњава Хашеми.

Сложена биолошка веза

Механорецептори, или нервне ћелије које осећају додир, су од виталног значаја за нашу способност да перципирамо сензације у распону од благог поветарца до снажног притиска. У овој студији, откривено је да ћелије фоликула длаке специфично комуницирају са механорецепторима ниског прага (ЛТМР), који су осетљиви на нежан додир.
Иако је важност длака на телу у перцепцији додира већ препозната, нова истраживања откривају сложенију биолошку везу између ОРС ћелија и ЛТМР, остављајући важно питање „зашто се то дешава?“ без одговора.
„Ово је изненађујуће откриће јер још увек не знамо зашто ћелије фоликула длаке имају ову улогу у процесуирању лаганог додира“, објашњава Клер Хигинс, биоинжењер на Империјал колеџу у Лондону.

Јединствена функција ОРС ћелија

С обзиром на то да фоликул длаке садржи бројне сензорне нервне завршетке, научници сада желе да истраже да ли он активира одређене типове сензорних нерава за још увек непознат, али необичан механизам.
Штавише, студија је поновила експерименте користећи ћелије коже уместо ћелија фоликула длаке. У овом случају се ослобађа хистамин, али серотонин се ослобађа само у занемарљивим количинама. Ово сугерише нешто јединствено у функцији ОРС ћелија, пренео је „Сајенс алерт“.
Јединствени аспект функције ОРС ћелија је посебно интригантан јер хистамин игра кључну улогу у разним инфламаторним стањима коже, укључујући екцем. Сходно томе, новооткривено разумевање начина на који фоликули длаке откривају додир може обећати побољшање третмана и превентивних мера за поремећаје коже.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала