- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Кратко и јасно одбијање америчког лудила /видео/

© AP Photo / Jack DempseyСрпски кошаркаш Никола Јокић
Српски кошаркаш Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
Пратите нас
Никола Јокић, најбољи кошаркаш на свету, још једном је показао колико га не занимају циркуске занимације које су саставни део америчке игре испод обруча и комплетне НБА лиге, којом он доминира већ три године.
Догађај под називом „Ноћ вештица“ који промовише све противно нормалности, поново је изазвао прави хаос у НБА лиги, играчи су се „маскирали“ и учествовали у целом циркусу, али то није желео да уради Никола Јокић.
Као што му нису биле битне дискусије о томе да ли ће и ко добити МВП признање за најбољег играча у претходним сезонама, тако Јокић пет пара није дао ни за циркуску авантуру под називом „Ноћ вештица“.
Уместо разговора о кошарци, он је на конференцији за медије добио питање с оне стране памети.
„Да ли ћеш се маскирати?“
Јокић је реаговао на себи својствен начин.
„Не“, уз гласно спуштање руке на сто, што је био још један знак колико га цела прича не занима.
И није први пут да је Јокић одбио да дискутује о темама којима се бави америчка јавност, већ поменута дискусија о томе ко треба да добије МВП награду прошле сезоне, после његове две узастопне победе у тој конкуренцији, досегла је толике размере да је Јокић јасно и гласно дигао руке о свега.
„Моје интересовање за то? Нула интересовања“, рекао је Јокић.
Јасно је да је био срећан због своје две МВП титуле, али је јасно и да му је свега отишло преко главе после дебата у америчкој јавности о томе зашто он не треба да буде МВП ове сезоне.
Подсетимо, ствари су у тим причама отишле до нивоа расизма, разноразних теоретисања и глупости које имају везе са свим осим са кошарком. Да, имају везе са америчким системом вредновања где се лажном сјају додају још поједине боје да би бљештавило било још јаче и хипнотишуће до тачке трпљења.
Јокића то не занима. Нити ће га занимати. Он је ту да игра кошарку најбоље што може, да побеђује и гаси звезде које је створио амерички систем.
Звезда у том смислу није, као што је раније констатовао некадашњи кошаркаш познат по томе што је избачен из лиге јер је донео оружје у свлачионицу и сукобио се са саиграчем – Гилберт Аренас.
„Жао ми је, Јокић се неће померити са места где је тренутно, неће постати суперзвезда. Не ради ништа што деца желе да виде. Код играча се гледа презентација личности, Јокић је сјајан, али није атрактиван. Може и да освоји титулу, али никога неће бити брига“, говорио је Аренас током прошле сезоне.
Да, Јокић је освојио титулу својим кошаркашким знањем и умећем, без жеље да учествује у америчком систему грађења имиџа, продавања „магле“, стварања популарности ради популарности, (зло)употреби друштвених мрежа, али и самог спорта у сврху промовисања нечега што нема везе са њим.
Денвер - Лејкерси, Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Подкаст
И шта каже Америка, Јокић није најбољи? | Спутњик спорт
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала