- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Спајић са опозицијом: Постићи најшири консензус око спровођења пописа

Пратите нас
Предсједник Владе Црне Горе Милојко Спајић састао се са представницима дијела опозиционих парламентарних странака: Демократске партије социјалиста, Социјалдемократа и Бошњачке странке са којима је разговарао о условима спровођења предстојећег pописа становништва, саопштено је из владе Црне Горе.
“На састанку су размијењена мишљења и дате сугестије у вези са припремом и спровођењем процеса, те исказана спремност да се у најбољој намјери да допринос реализацији Пописа као једног од капитално важних процеса за трасирање укупног друштвеног развоја.Саговорници су исказали спремност да се постигне најшири консензус о овом важном питању”, пише у саопштењу.
Састанку су испред Демократске партије социјалиста присуствовали посланици Данијел Живковић и Никола Јановић, испред Социјалдемократа Дамир Шеховић и Борис Мугоша, док су Бошњачку странку представљали Ервин Ибрахимовић и Дамир Гутић.

Опозиција инсистира да се пописом добију подаци у које ће сви имати повјерење

Посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) Данијел Живковић оцијенио је да је упитно да ли се за мјесец могу ријешити сви захтјеви опозиције, који би омогућили да се пописом добију подаци у које ће сви имати повјерење.
Додао је да ДПС не одустаје од својих захтјева као и да ће бојкотовати попис, уколико њихови захтјеви не буду испуњени до краја.
Он је рекао да са Спајићем нијесу причали о роковима, већ о својим ставовима.

“Циљ ДПС-а је да се попис одвија у складу са верификованом и примијењеном методологијом, у условима контроле процеса”, казао је Живковић.

“Основни циљ је, како је истакао, да се добију релевантни подаци у које ће сви имати повјерење.То смо саопштили Спајићу. Рекли смо да наш циљ није да се попис не одржи, он треба да се одржи али без било каквог условљавања, посебно не од коалиције За будућност Црне Горе”, рекао је Живковић.
На питање да ли вјерује да се за мјесец могу испунити захтјеви опозиције, он је рекао да то “не би орочавао” и да не би причао о "том временском интервалу".
“Оно што су наши јасно успостављени захтјеви и упити доводе у питање да ли је могуће све то ријешити за мјесец. Не причамо о роковима, причамо о суштини – да дођемо до тачних и релевантних резултата”, одговорио је Живковић.
Он је рекао да, на основу данашњег разговора, цијени да постоји спремност Спајића да се на ту тему отвори дијалог.
“Да ли ће се током самог процеса видјети спремност да се до краја изађе у сусрет свим овим захтјевима, то сад не могу да кажем. Од наших захтјева нећемо одустати. Уколико не буду испуњени до краја, бојкотоваћемо овако организован попис”, рекао је Живковић.
Лидер Социјалдемократа Дамир Шеховић казао је да је састанак био користан, као и да су Спајићу пренијели да су забринути за укупан амбијент и читав процес који је везан за попис.
“Сумњамо да је процес био припремљен да се, кроз злоупотребу података, остварују неке политичке амбиције које су штетне за Црну Гору. Неко има намјеру да добије основу за покретање уставних измјена како би промијенио грађански карактер ове државе”, навео је Шеховић.
Он је најавио да ће опозиција искористити сва законска средства да спријечи злоупотребе али и да су спремни да се договарају око тог процеса, како не би било злоупотреба.
“Немамо ништа против пописа, али имамо против нечије политичке агенде”,.казао је Шеховић.
Он је навео да је сагласан да се захтјеви опозиције не могу ријешити за мјесец али да “није битан датум већ амбијент и контролни механизми”.
“Кад се договоримо око контролних механизама, што се опозиције тиче, исказаћемо интерес за учешће у попису. Све до тада бићемо у бојкоту”, рекао је Шеховић.
Спајић се раније данас поводом одржавања пописа састао и са представницима вијећа-савјета мање бројних народа и националних заједница у Црној Гори и том приликом истакао да попис становништва мора бити процес који је израз међусобног повјерења, те да ће његови резултати бити основа за изградњу друштва по мјери наших грађанки и грађана.
Подсјетимо, 44. Влада Црне Горе донијела је одлуку да попис становништва одложи за мјесец дана, тачније 30. новембра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала