- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У Новом Пазару бојкот кока-коле због Палестине

© AP Photo / Vahid SalemiKомпанија „Кока-кола” тврди да за гојазност нису крива газирана пића, већ мањак физичке активности
Kомпанија „Кока-кола” тврди да за гојазност нису крива газирана пића, већ мањак физичке активности - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
Пратите нас
Грађани Новог Пазара одлучили су да пруже подршку становницима Палестине бојкотовањем свих Кока-колиних производа. Након што је град освануо у палестинским заставама, настављена је акција подршке становницима Газе у кафићима. Угоститељи су јединствени у одлуци да не служе америчке напитке, а грађани их у томе махом подржавају.
Новопазарски „Дуња кафе“ један је од многих који су се придружили акцији бојкотовања америчких производа, како би изразили солидарност са народом Палестине.
Менаџер кафеа Јасмин Мензилџић прича за Спутњик како на идеју нису дошли тек тако и противно жељама потрошача, већ да су баш купци они који су на неки начин иницирали читаву ствар.
CC0 / Unsplash / Журка, забава, прослава, ноћни клуб, дискотека, кафић
Журка, забава, прослава, ноћни клуб, дискотека, кафић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
Журка, забава, прослава, ноћни клуб, дискотека, кафић
Унија угоститеља Новог Пазара малтене једногласно је изгласала овај предлог и трајање бојкота није временски ограничено. Није одређен никакав датум „од - до“, већ ће се угоститељи руководити осећањима и ставовима купаца и становника Новог Пазара.
Генерално, сви су прекинули продају кока-коле и ту одлуку су донели на неодређено. Нама је остало још десетак кока-кола у фрижидеру, али их нико не наручује. Поређења ради, дневно смо продавали скоро стотину флаша. Значи, иницијатори свега тога су сами гости и потражња уопште није као што је некад била , говори за Мензилџић.

Није народ крив

Он напомиње да је све што је повезано са Израелом и јеврејским производима избачено, а не само Кока-кола, али додаје да ништа није строго забрањено, већ да је читава ситуација реакција народа.
Није то сад ништа строго забрањено, али се народ код нас солидарише са народом Палестине. Ми не можемо да подржавамо вршење геноцида над било ким, не само над Палестинцима, у питању је цело човечанство. Жене и деца ником ништа нису скривили, без обзира које вере или нације били. И ми смо родитељи, не дао бог да нас тако нешто задеси, закључује Мензилџић.
Скоро деведесет одсто кафића у Новом Пазару дели овај став и у одсуству другог вида помоћи, Мензилџић напомиње да је ово једини начин на који могу да пруже подршку жртвама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала