- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Високи званичник УН дао оставку због приступа ове организације израелско-палестинском сукобу

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаЗастава УН испред седишта Уједињених нација у Њујорку
Застава УН испред седишта Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
Пратите нас
Директор њујоршке канцеларије Високог комесара УН за људска права Крег Мохибер поднео је оставку због приступа Уједињених нација палестинско-израелском сукобу, наводи се у његовом писму.
Садржај његовог писма, упућеног високом комесару УН за људска права Фолкеру Тирку, преносимо у целини.
Поштовани високи комесару,
Последњи пут Вам се обраћам као директор њујоршког одељења Канцеларије високог комесара за људска права.
Пишем у изузетно болном тренутку за свет, укључујући за многе наше колеге. Још једном се пред нашим очима одвија геноцид, а организација којој служимо чини се да је немоћна да га заустави. Ово је дубоко лично искуство за мене као човека који је проучавао ситуацију са људским правима у Палестини од 1980-их, живео у Појасу Газе као саветник УН за људска права 1990-их и радио у неколико мисија за људска права у тој земљи пре и после.
Такође сам радио унутар ових зидова када су Тутси, босански муслимани, Језиди и Рохинџе били изложени геноциду. У сваком случају, након што се прашина слегла од ужаса почињених над беспомоћним цивилима, постајало је болно јасно да нисмо испунили своју дужност да спречимо масовна зверства, заштитимо угрожене и приведемо одговорне правди. Исто се може рећи и за таласе убистава и прогона Палестинаца који су се низали један за другим током постојања УН.
Господине Високи комесаре, ми поново не испуњавамо своју дужност.
Као правник за људска права са више од тридесет година искуства у овој области, добро знам да се значење појма „геноцид“ често злоупотребљава у политичке сврхе. Али данашње масовно истребљење палестинског народа, чији су корени у етнонационалистичкој идеологији насељеничког колонијализма, представља наставак деценијског систематског прогона и чистки заснованих искључиво на припадности Арапима, заједно са јасним изјавама о намерама израелског државног и војног руководства, не оставља простора за расправу или сумњу. У Појасу Газе се цивилни домови, школе, цркве, џамије и медицинске установе гађају без разлога, а хиљаде цивила убијају. На Западној обали, укључујући и окупирани Јерусалим, станови се одузимају и додељују искључиво по расној основи, а бруталне погроме насељеника прате дејствима израелске војске. Свуда влада апартхејд.
То је књишки случај геноцида. Европски етнонационалистички пројекат насељеничког колонијализма у Палестини ушао је у завршну фазу и иде ка убрзаном уништењу последњих остатака живота исконских Палестинаца на територији Палестине.
Штавише, апсолутни саучесници у том страшном нападу су постале власти Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и значајног дела Европе.
Они не само што одбијају своје обавезе из споразума, а које се односе на то да осигурају поштовање Женевске конвенције, већ на делу активно обезбеђују оружје за напад, пружају економску и обавештајну подршку и политичко-дипломатско покриће за злочине Израела.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала