Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Америчка школа: Нови предлог за Косово стиже из Албаније и има само један циљ

© AP Photo / Olivier MatthysПремијер привремених приштинских институција Еди Рама
Премијер привремених приштинских институција Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
Пратите нас
Предлог албанског премијера Едија Раме за формирање Заједнице српских општина и постизање споразума између Београда и Приштине – има само једну сврху – да Бриселски споразуми буду избегнути, а да се створи утисак као да су спроведени. Све остало је вербализам и политиканство.
Иако је у приштинским медијима представљен као миротворац који је пред европске лидере изнео предлог за разрешење косовског Гордијевог чвора око кога је постигнут општи консензус, предлог албанског премијера није ништа ново, оцењује некадашњи премијер Србије Никола Шаиновић – Рама се, каже он, само потписао на варијацију тезе да било какву Заједницу српских општина треба да верификује Уставни суд тзв. Косова.

„То је кључна реченица код њега, све остало су варијације и формулације које ништа не значе, у смислу „значајна аутономија“ и томе слично. То не значи ништа када се узме став тзв. косовског Уставног суда и када се узме Основни бриселски споразум у коме је Заједница дефинисана. То што говори Рама, то је политиканство“, оцењује Шаиновић.

Нема потребе да Рама измишља принципе

Подсећамо, приштински медији објавили су предлог премијера Албаније Едија Раме за постизање споразума Београда и Приштине који је шеф албанске владе почетком јуна послао француском председнику Емануелу Макрону и немачком канцелару Олафу Шолцу, а који садржи предлог статута Заједнице српских општина.
Рамин план има три главна циља, а први међу њима је спровођење Бриселских споразума из 2013. и 2015; други циљ је стварање оквира за самоуправу са значајном аутономијом за заједницу косовских Срба и трећи двострука заштита.
Међу принципима које је Рама наводно предочио европским лидерима су и да се статут ЗСО даје косовском Уставном суду на оцену, као и добровољно учешће у заједници које прво отворено за општине са српском већином.
Рама предлаже да главне надлежности ЗСО буду међуопштинска сарадња и интеракција, промоција и заштита права и интереса српске заједнице на Косову без прејудицирања других заједница, управљање локалним здравственим и образовним институцијама и израда политика које промовишу напредак демократије и локалног грађанског ангажовања.
С обзиром да је у Бриселским споразумима наведено да треба основати Заједницу српских општина, нема потребе да Рама измишља принципе, јер је у споразумима потписаним 2013. и 2015. наведено двадесет и два принципа, истиче Шаиновић.
„Питање је само хоће ли ти принципи бити спроведени или не, а не да се ти принципи спроведу само ће бити другачији. То је америчка школа која на проблем додаје вербализам, који не значи ништа, а ствара се утисак да је Рама миротворац“, додаје он.

Миротворац Рама сипа воду у пун бунар

Управо тако, као миротворца, Раму представљају приштински медији, наводећи да су његов предлог прихватили и Шолц, и Макрон, али и српска и приштинска страна зато што је избалансиран и уважава интересе свих.
Наш саговорник оцењује да се ради, како каже, о сипању воде у бунар, а бунар је Бриселски споразум. Према Рамином предлогу, Заједница српских општина изгледала би као добровољно друштво слично било ком другом удружењу општина. У Србији такво удружење зове се Стална конференција градова и општина, наводи Шаиновић.
„Али, право питање је да ли се прави по Бриселском споразуму или не. Све што је не је неспровођење Бриселских споразума - тачка“, категоричан је Шаиновић.
Међутим, најважнија ствар у наводном Рамином предлогу је то што се косовска независност узима као аксиом.
„Они полазе од тога, аутори који стоје иза Раме, укључујући и Раму, ЕУ и САД, да је за њих ствар завршена. Косово је за њих независно, али остаје питање зашто нам се обраћају ако је завршено. Значи, није завршено. Да је завршено не бисте долазили у Београд, било би завршено и све би било готово. Значи, није завршено зато што немају ни један правни основ на који би могли да се ослоне, него је све политички притисак за политичку одлуку, а то очигледно не може тако“, закључује Шаиновић.
Премијер Албаније Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
СРБИЈА
Објављен предлог Едија Раме за постизање споразума Београда и Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала