- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Грешка о којој брује медији: Италијанска премијерка „ван себе“ због разговора са руским пранкерима

© AP Photo / Alessandra TarantinoItalian Premier Giorgia Meloni addresses the lower Chamber ahead of a confidence vote for her Cabinet, Tuesday, Oct. 25, 2022.
Italian Premier Giorgia Meloni addresses the lower Chamber ahead of a confidence vote for her Cabinet, Tuesday, Oct. 25, 2022.  - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
Пратите нас
Италијанска премијерка Ђорђа Мелони је „ван себе“ због разговора са руским пранкерима Вованом и Лексусом који су се представили као високи афрички званичник, пише италијански портал „Афариталијани“, позивајући се на изворе блиске премијерки.

„Ускоро се очекују мере и није искључено да би могла 'летети глава' и дипломатском саветнику премијерке – Франческу Марија Тало“, наводи се у чланку.

Оцењује се да је ситуација са руским пранкерима „сензационална грешка која је изложила Мелонијеву подсмеху Руса“ јер је говорила о тако осетљивом питању као што је украјинска криза.

Грешку је признала и италијанска Влада која је у саопштењу навела да је кабинет дипломатског саветника Тало доведен у заблуду од стране „самозванца“. Изразили су жаљење због тога што су Вован и Лексус успели да поразговарају телефоном са Мелони.

Како пише лист „Република“, саопштење Владе значи да је служба на челу са Франческом Марија Тало практично преузела на себе одговорност за инцидент.
Италијанска премијерка је разговарала са пранкерима за време путовања у Њујорк на Генералну скупштину УН где се састала са неколико афричких лидера, наводи се у тексту.
Аутор чланка сматра да је ситуација са руским пранкерима „увертира за оно што ће се ускоро догодити“.
„Тало, који је на корак од пензије, напустиће дужност по истеку мандата, у року од неколико дана – без продужења на годину дана, што је било једна од опција“, пише лист.

Огласили се пранкери

Руски пранкери Вован и Лексус изјавили су за италијански лист „Република“ да им је за организацију телефонског разговора са Мелони било потребно „око два дана“.
„То је увек дуг процес. Немамо приватне бројеве телефона“, рекао је Вован (Владимир Кузњецов).
Они нису желели да открију како су се представили Мелонијевој, односно о ком „афричком званичнику“ се ради.
Вован и Лексус напомињу да они „знају како функционишу протоколи и како да искористе безбедносне пропусте“ – „али то не значи да је у италијанском случају протокол био погрешан“.
Подсећамо, у разговору са руским пранкерима, Ђорђа Мелони је признала да су многи уморни од украјинског сукоба, те да украјинска контраофанзива није ништа променила.
Лидер партии Братья Италии Джорджа Мелони - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
Специјална операција у Украјини
Италијанска премијерка признала руским пранкерима: Украјинска контраофанзива није ништа променила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала