- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мандић: Имам српско држављанство, не видим шта је у томе проблем

© Sputnik / Бобан НововићАндрија Мандић
Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
Пратите нас
Имам српско држављанство - саопштио је новоизабрани предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић.
Мандић је, гостујући у емисији „Аргументи“ на Телевизији Црне Горе казао да не види што је у томе проблем.
„Ја сам то стекао у складу са Уставом и законом и оно што је важно: не видим што је ту проблем. Ја сам национално Србин, говорим српским језиком, припадам Српској православној цркви“, поручио је Мандић.

Немамо никог ближег у региону него што је Србија

Он је истакао да љубав према Црној Гори не жели да доказује тако што ће да мрзи Србију.
„У Србији живи на стотине хиљада исељеника из Црне Горе, а читава та Шумадија насељена је рођацима наших предака. Немамо никога ближега у региону него што је та Србија. Та дискриминација која постоји за држављанства - неко се сјетио да у закону дискриминише грађане и каже „ко је имао држављанство до 3. јула 2006. супер, нека настави - али ако га је добио 4. јула онда тај нема право“. Закони би требало да прате живот, а мислим да ћемо имати мањи број становника него што смо имали на попису 2011. године. Наши држављани који живе у Београду, Хрватској, Албанији, који су овдје рођени, зар не би било лијепо да и они имају држављанство Црне Горе. О томе треба разговарати, не треба одмах ствари етикетирати, а посебно не треба никога етикетирати“, навео је Мандић.
Мандић је истакао како је добро рекао млади министар вањских послова Филип Ивановић када је навео да расправљамо о 44. Влади а не о 44. години - нема ни четника ни партизана, поручио је Мандић осврнувши се на расправу у ноћи када се бирала нова Влада.
Он сматра да је неко желио да кроз наметање те приче један корпус у Црној Гори задржи у тим подјелама.
„Говорио сам да је Демократска партија социјалиста (ДПС) увијек тражила нове линије подјела гдје се Црна Гора дијелила око неких питања. У парламенту се изговарају оштре формулације. И ми смо користили веома снажан вокабулар. Неке од изјава које сам имао, са ове дистанце процјењујем да су биле прејаке. Али у контексту тих дешавања не знам како бих сад реаговао. Са ове дистанце мислим да је много тога могло мекше да се каже“, навео је Мандић.
Каже да у парламенту није очекивао да ће да буде тако „громогласан напад“.
„Веома сам срећан и поносан када видим оне исте чиновнике који у вријеме други власти нијесу смјели да проговоре и изнесу став. Данас су људи слободни и нико им не може одузети то право“, додао је Мандић.

Спајић водио рачуна да не пређе црвене линије

На питање шта се може промијенити за годину па да коалиција „За будућност Црне Горе“ уђе у Владу, Мандић је рекао да је Спајић водио рачуна да не пређе црвене линије које би му квариле односе са неким, њему важним, партнерима.
„Рекао нам је да не можемо да уђемо у власт на нивоу министара. Државни секретари из реда Демократског фронта покриваће дјелове постојећих министарстава који ће касније бити издвојени и гдје ће доћи министри из коалиције ЗБЦГ. Ми се понашамо часно, држимо се ријечи. Све што је рекао и Спајић и он се држи тога“, рекао је Мандић.
На питање да ли би промјена Устава био један од фокуса рекао је да да сада не примјећују нешто што би могло да се мијења.
„Устав има процедуру која је врло јасна како се он мијења. Када постоје политички субјекти који могу да нађу заједнички интерес да промијене устав, они га могу и промијенити. Ми сада не примјећујемо да би нешто ту сада могло да се промијени. Ми смо жељели и нешто конкретније да радимо али била су та ограничења вјероватно на релацији међународони партнери – премијер“, рекао је Мандић.

Шта може да се уради у овом сазиву

Он је саопштио да постоји неколико ствари које би жељели да ураде у овом сазиву: једна је да се донесе закон о Скупштини, да се реформише изборно законодавство и да се изаберу судија Уставног суда, врховни државни тужилац и чланови Судског савјета.
Мандиж каже да постоји добра жеља да до Нове године покушају да ураде дио тог посла.
„Договори су увијек добри и пожељни, посебно у овако тешким временима. Данас се човјечанство налази на ивици сукоба, није то тако далеко - ни Израел ни Украјина. Ту се дешавају сукоби цивилизација. Тако да у једном тешком амбијенту, хајде да ми у Црној Гори, једној малој земљи, пронађемо формулу да будемо људи који могу заједнички да функционишу“, навео је он.
Рекао је да смо у парламенту раније имали неких девијација у прошлости које сада требају да буду исправљене.
„Влада свакако има законодавну иницијативу, али и посланици свакако имају могућност да покрену законе - иницирају, предложе... Имају велику палету могућности. Очекујем да ћемо успјети да нађемо заједнички језик како бисмо радили на добро свих грађана. Приликом избора предсједника парламента појавила се довољна бројка која нам је недостајала раније да би могли да изаберемо - дакле 49 посланика - њу има парламентарна већина“, рекао је он.

Имали смо жељу да УРА учествује у власти

Мандић је рекао да је њихова жеља била да и Грађански покрет УРА учествује у власти.
„То смо више пута колега (Милан) Кнежевић и ја саопштили. Премијер је неко ко бира ону поставу са којом жели да реализује програм, а то је веома амбициозан програм. Не улазећи у право премијера, мислимо да је парламентарна већина боља када је бројнија, али очигледно да је неко размишљао да жели да има већину која је хомогена и сложна. За те теме и питање могу да кажем властити став, али не могу да кажем да смо ми били у позицији мандатара и да смо ми ти који повлаче кључне потезе за партнере“, истакао је Мандић.
Коалиција За будућност Црне Горе, како је указао, није добила 41 мандат па да може да реализује властити политички програм.
„Свјесна те чињенице и потребе да народ који нас је 30 година подржавао, да жели да има дио који би зауставио дискриминацију, тај дио народа подржава да дио нашег програма остане иза нас. Ова Влада наставља спољнополитички курс прошле Владе. Ми на том путу нећемо да сметамо, имамо друге приоритете које желимо да уградимо у овај посао - желимо да исијечемо опасне нити које су Црну Гору вукле доље. Сто пута смо поновили да се залажемо за територијални интегритет Украјине али имате пропаганду и острашћену публику која у конкретном случају за мене постоје двојица Андрија Мандића - један којег су направили медији који су били непријатељски расположени, па неки људи од Рожаја до Улциња мисле да сам ја опасан тип спреман да направи свако недјело; а на другој страни, ово што сам ја и о чему говорим то је од стране тих медија, појединаца из разних сектора се ради на томе да се та политика и приступ животу унизи и умањи“, навео је он.
Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2023
РЕГИОН
Мандић изабран за председника Скупштине Црне Горе /видео/
Комите протестују против избора Новог руководства Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2023
РЕГИОН
Комите запалиле транспарент с ликом Мандића, чуло се „Слава Украјини“, претње и увреде /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала