- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Москва: Кијев се игра ватром изводећи напад на Енергодар током ротације експерата ИАЕА

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Уђи у базу фотографијаЗапорошка нуклеарна електрана у Енергодару
Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
Пратите нас
Напад кијевског режима дроновима на Енергодар прекршио је принципе нуклеарне и физичке безбедности Запорошке нуклеарне електране, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Украјина је 2. новембра, током планиране ротације експерата Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у Запорошкој нуклеарној електрани, још једном прекршила ‘режим тишине’ и извршила форсирани напад дроновима на град Енергодар који се налази у близини станице, где живе њени запослени и чланови њихових породица. Две беспилотне летелице удариле су у зграду хотела ‘Енергодар’“, наводи се у коментару Захарове на сајту Министарства.
Она је истакла да Кијев наставља Кијев да се „игра ватром“, врши криминалне и неодговорне провокације и „грубо крши такозваних пет принципа за осигуравање нуклеарне и физичке безбедности Запорошке нуклеарне електране, које је прогласио генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси“.
„У насталим условима, позивамо руководство Агенције да искористи раније изнети руски предлог да се ротација на овој станици врши искључиво преко територије Руске Федерације, како се не би угрожавали животи држављана Русије, укључујући и оних који осигуравају безбедност стручњака ИАЕА“, додала је Захарова.
Раније је руско Министарство одбране саопштило да је Кијев извршио провокацију нападом дроновима на Енергодар како би створио претњу од техногене катастрофе у Запорожској нуклеарној електрани и спречио ротацију особља ИАЕА.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала