- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Последња линија одбране: Кад западна дубока држава нема решење она изазове рат /видео/

© AP Photo / Francisco SecoПојас Газе
Појас Газе - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
Пратите нас
Западна дубока држава жели проширење сукоба на Блиском истоку јер је то последња линија одбране глобалистичкој елити установљеној на крилима униполарног света која слуша команде из Вашингтона или Давоса. Њихова излазна стратегија је да кад нема другог решења изазову рат – то је изговор и за милитаризацију Европе као што је то била и Украјина.
Ситуацију у Гази и рат Израела и палестинског Хамаса овако оцењује политиколог Александар Павић, који упозорава да нема воље да се сукоб заустави, а да постоје снаге у Вашингтону, кругови који су испровоцирали и сукоб у Украјини који сада желе ескалацију и на Блиском истоку.
Он сматра да није могуће да западне и израелске службе нису знале шта се дешава на најнадзиранијем месту на свету, Појасу Газе, а то је да ће Хамас да нападне Израел.
“Важно је утврдити и то јер ако је нешто што пуштено да се деси, нека врста лажне заставе, значи да се хтео конфликт. Сад испада да Американци имају радарскку базу 20 километара од Газе и да улажу милионе у њено унапређење. Видимо И како су тамо скоро преко ноћи створила америчка армада и маринци”, скреће пажњу Павић.

Снаге на Западу покушавају да прошире сукоб

Он верује да те снаге на Западу сукоб покушавају да прошире покушавајући да у њега увуку Иран:
“Чини се да је ово намерно урађено и да је крајњи циљ Иран, да се сузбије док се још може и да се ако треба и увуче у рат да би се имао изговор да се нападне Иран. И наравно, отварање још једног фронта, с обзиром да онај у Украјини није ишао како су они желели.”
Иран је, истиче Павић, уздржан управо због тога што је проценио да желе да га увуку у сукоб, али постоје црвене линије:
“Израел и Америка ће урадити све да тестирају те црвене линије управо да би испровоцирали сукоб ширих размера. Сад је само питање колико си спреман да идеш у том нуклеарном покеру, колико си спреман да блефираш, колко си спреман чак и да упутиш нуклеарни хитац упозорења. Јер оно што држи Израел, осим америчке војне моћи, јесте то што је Израел нуклеарна држава иако то не признају.”

За Палестинце спремају сценарио као за Србе

Пензионисани генерал Митар Ковач алармантне догађаје на Блиском истоку види као жељу да се за почетак цела територија Газе стави под потпуну контролу Израела и да се чак добар део палестинског становништва потисне са те територије.
“Верујем да им је сценарио да ако ово војнички реше и поразе Хамас да онда Западна обала им била територија за наредну фазу где би и њу исконтролисали и дефинитивно имали затворену границу у смислу контроле где би Палестинци изгубили и локалну аутономију и уопште могућност оснивања неке државе. Мислим да је на сцени игра да се поништи било каква основа државности Палестинаца на том простору који је историјски заједнички деле”, каже Ковач.
Намера је Запада и Америке, упозорава генерал Ковач, да остваре хегемонију Израела на свим палестинским територијама, а да се права Палестинаца постепено претворе у грађанска како се ради и у неким другим регионима света.
“Тако и права Срба на КиМ желе да сведу на ниво грађанских права, као што желе то да ураде и у Дејтонској БиХ где би да обесмисле постојање ентитета. Верујем да неће остварити ту своју намеру на простору Израела и Палестине и да ће се ићи на решење које је био прецизирано за шта се залаже већина земаља у свету а то је право постојања и једне и друге државе, и Израела и Палестине на изворним територијама како је дефинисано одлуком Савета безбедности УН из 1967. године.

Три тачке мултиполарног поретка

По мишљењу Ковача, у глобалном сукобу који је на сцени и превирања на Блиском истоку су део процеса “стишавања тла” односно отварања конфликата у разним деловима света где постоје различити интереси старих великих сила и нових у настајању, а добро је да је у већина човечанства на страни тог новог мултиполарног поретка и на страни суверенистичких држава.
Глобално гледано, ово ће пропасти као и намера Америке да сачува позиције на Блиском истоку и остане једина сила, јер после украјинске кризе ово је друга тачка на којој се верификује мултиполарни светски поредак а трећи ће бити Далеки исток, уверен је Ковач.
На питање како види даље сценарије за Газу и да ли је, имајући у виду израелску копнену операцију, на делу онај најгори, генерал каже да се засад Израел руководи тиме да нико из региона због Америке неће смети да се уплете у овај сукоб.
“Али то је њихова процена. Нико то не може гарантовати да ли ће се, и под којим условима Хезболах и поред старих чарки на граници укључити се у овај сукоб ако одмакне терор у Гази. Нити да ли ће иза њих стати Иран или евентуално Турска”, примећује Ковач уз подсећање да је турски председник Реџет Тајип Ердоган упитао Запад да ли жели да створи атмосферу још једног Крсташког рата и сукоба крста и полумесеца.
Ердоган, сматра Александар Павић, зна шта прича јер он види и зна шта се спрема:
“Још деведесетих година кад је први пут почело да се размишља шта значи најава новог светског поретка знало се да ако ћете да правите нови светски поредак прво морате да правите велики светски неред из ког ће да се направи поредак у смислу да ће људи молити за било какав ред, за неку светску владу која ће да обезбеди неки мир. Ту су се спојиле у савршену олују секуларне амбиције о светској влади са месијанским амбицијама“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала