- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Руске компаније озбиљно заинтересоване за рад у Африци

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографија Председници Русије и Екваторијалне Гвинеје, Владимир Путин и Теодоро Обијанг Нгема Мбасого
 Председници Русије и Екваторијалне Гвинеје, Владимир Путин и Теодоро Обијанг Нгема Мбасого - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
Пратите нас
Интерес руских компанија за рад у Африци, укључујући и Екваторијалну Гвинеју, је озбиљан, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са председником Републике Екваторијалне Гвинеје Теодором Обијангом Нгуемом Мбасогом.
„Што се тиче ваше земље… имамо на чему да радимо. Пре свега, наравно, треба да се фокусирамо на развој трговинских и економских веза. Интерес руских компанија за рад у Африци уопште и у вашој земљи је озбиљан, а потенцијалне инвестиционе могућности су велике“, рекао је Путин.
Он је приметио да су могућности ове земље у развоју таквих односа добри, постоји потенцијал, пре свега, везан за рударство.
Путин је додао да се односи Русије са Африком развијају веома ефикасно, о чему сведоче и резултати Самита Русија-Африка овог лета у Санкт Петербургу.
Руски лидер је додао и да је са колегом разговарао о питањима безбедности и односа са земљама региона.
„Договорили смо се шта ћемо и како даље радити у том правцу“, рекао је он.
Са своје стране, Мбасого је изјавио да Екваторијална Гвинеја чека руске бизнисмене.
"Када Русија обећа да ће послати своје бизнисмене да помогну Африци да се развије, можемо само да кажемо: нека дођу. Екваторијална Гвинеја са задовољством прихвата ову понуду“, истакао је он.
Председник Екваторијалне Гвинеје додао је да сматра да је важно решење Москве да поново отвори своју амбасаду у тој земљи.
Нгуема Мбасого рекао је да је председнику Русије предложио да Екваторијална Гвинеја буде платформа за наредни Самит Русија-Африка.
„Замолио сам свог пријатеља, председника Владимира Путина, да Екваторијалној Гвинеји пружи прилику да буде домаћин следећег Самита Русија-Африка, ако може да се одржи на афричком континенту“, рекао је Мбасого.
Он је нагласио да се у тој земљи одржавају различите конференције и да постоји инфраструктура за одржавање форума.
Председник Екваторијалне Гвинеје учествовао је крајем јула на Самиту Русија-Африка у Санкт Петербургу. Он има најдужи стаж на функцији председника на свету и налази се на челу Екваторијалне Гвинеје од 1979. године.
У новом издању емисије „Мој поглед на Русију“ погледајте какву визију о новом светском поретку има Владимир Путин, а какву Џозеф Бајден:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала