- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Руски представник у УН: Западни актери подривају Дејтонски споразум у БиХ

© AP Photo / Bebeto MatthewsСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
Пратите нас
Стални представник Русије при УН Василиј Небензија рекао је на седници Савета безбедности да је политичка криза у БиХ постала реалност и да изазива све већу забринутост.
Небензја је рекао да западни актери подривају Дејтонски мировни споразум чији су кључни принципи угрожени.
Он је истакао да Савет безбедности не сме занемарити чињеницу да пред његовим очима БиХ постаје колонијални ентитет којим отворено манипулишу Вашингтон и Брисел.
"Имају и самопрозваног високог представника који је сам преузео читав низ државних функција, чак и на законодавном нивоу. Псеудо-високи представник је разведен од стварности, то је јасно видљиво у његовом извештају. Изражавам жаљење што Савет безбедности УН прима такве измишљоте", рекао је руски представник на седници СБ УН посвећеној стању у БиХ, пренеле су агенције.
Он је позвао СБ на читање Извештаја који је упутила Влада Републике Српске.
Став Кине о БиХ остаје доследан и јасан - поштовање суверенитета и територијалног интегритета, уз самостално доношење одлука, без уплитања странаца.
"Већ неко време кориштење бонских овлаштења изазива контроверзе у БиХ. Желео бих да поновим да су механизам високог представника и његових бонских овлаштења специјални аранжмани за специјалне периоде. Народ је тај који треба да се пита", рекао је кинески амбасадор Џанг Џун.
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
РЕГИОН
СБ УН продужио мандат ЕУФОР-а у БиХ

Вуд: САД узнемирене недавним догађајима у БиХ

Амбасадор САД при УН Роберт Вуд поздравио је једногласну одлуку Савета безбедности УН о поновном продужењу мисије ЕУФОР-Алтеа у БиХ, захваливши ЕУ и њеним државама чланицама на сталној посвећености очувању мира и безбедности у БиХ.
Он је на седници СБ УН о ситуацији у БиХ рекао да је Америка узнемирена "недавним догађајима, укључујући реторичке потезе од званичника којима се подривају Дејтонски мировни споразум, уставна структура, владавина закона, стабилност и територијални интегритет БиХ".
Према његовим речима, међународна заједница мора да одговори на тај изазов и да ради заједно у супротстављању ономе што је назвао "дестабилизујућим и опасним напорима Народне скупштине Републике Српске и председника Републике Српске Милорада Додика да ослабе фундаменталне слободе, владавину права и уставне темеље државних институција".
Вуд је нагласио да је "циљ високог представника и међународне заједнице да подрже суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер БиХ".
"Нарочито смо усредсређени на напредак реформи из области владавине права, подршку добром управљању и искорењивању корупције, раду који ће донети безбедност и просперитет свим грађанима, свих етничких припадности, у оба ентитета и Дистрикту Брчко", истакао је Вуд.
Он је поновио да "Кристијан Шмит и његова канцеларија имају пуну подршку САД и међународне заједнице у свом раду".
"Веома уважавамо недавни извештај високог представника који је представио Савету безбедности. Извештаји високог представника, у складу са резолуцијом 1031, су од виталног значаја за информисаност међународне заједнице о актуелним напорима да се у региону одрже трајна стабилност и проспертитет у региону", изјавио је Вуд, пренела је Срна.
Амерички амбасадор је подвукао да у светлу недавних напада на Шмита, које, како је рекао, предводи Додик, треба да се нагласи да Савет безбедности УН нема улогу у бирању или именовању високог представника, што је одговорност Савета за примену мира.
"САД остају посвећене циљу демократске, стабилне и просперитетне земље. У потпуности подржавамо њену пуну интеграцију у трансатлантску заједницу и пут према чланству у ЕУ", рекао је Вуд.
Он је додао да су САД посвећене "партнерству са њеним грађанима и властима док они раде у правцу свеобухватних изборних, политичких, социјалних и економских реформи неопходних да се осигура будућност какву заслужују сви људи у земљи".
"На крају, понаво изражавам чврсту подршку суверенитету, територијалном интегритету, демократији и мултиетничком карактеру БиХ", закључио је амбасадор САД при УН.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала