- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Грчка преговара с Гаспромом о испорукама руског гаса

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаКомпресорска гасна станица за гасовод Турски ток
Компресорска гасна станица за гасовод Турски ток - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2023
Пратите нас
Државна гасна компанија Грчке DEPA Commerceпреговара с „Гаспромом“ о ценама и испорукама руског гаса следеће године, саопштио је министар екологије и енергетике Грчке Теодорос Скилакакис, а преноси портал „Икономикос тахидромос“.
„Скилакакис је потврдио објаву портала, према којој две компаније преговарају о питањима цена и тачки 'узми и плати', односно о исплати казни за количине које, без обзира на преузете обавезе, грчка компанија није добила“, наводи портал и додаје да се у изјавама министра могла чути забринутост у вези са продајним ценама руског природног гаса, али пре свега у вези с уделом тог горива на грчком тржишту“.
„Европа је успела да смањи количину руског гаса са 40 на девет одсто. Ипак, у Грчкој је ствар другачија“, рекао је министар, не наводећи податке о уделу гаса „Гаспрома“ у тој земљи.
За првих девет месеци ове године руски гас који стиже гасоводом „Турски ток“, као и морским путем, чинио је 40 одсто укупне количине увоза, наводи портал.
„Према неким непотврђеним подацима, тај обим се знатно повећао, можда чак и до 60 одсто“, наводи се у чланку.
Скилакакис је истакао да порез на цену увезеног руског гаса који је увела Бугарска не утиче на уговор DEPA Commerce – Гаспром, али је додао да је руски гас сложено питање и да се преговори с Гаспромом настављају.
Портал је тврдио, позивајући се на анонимне грчке чиновнике, да Гаспром не може да прода гас другом клијенту на грчком тржишту по нижим ценама, у поређењу с уговорим који је закључен с DEPA Commerce.
Скилакакис је, такође, нагласио да је сложено питање у вези с политиком Европе када је реч о ограничавању куповине руског гаса, али је одбио да одговори на питање да ли је могућа и обустава испорука руског гаса Грчкој.
Портал пише да се током последњих неколико недеља води рат за руски гас који стиже у Грчку и балканске земље, након што је бугарски парламент усвојио закон о увођењу „транзитног пореза“ од 10,20 евра по мегават-часу руског гаса који пролази кроз бугарску цевоводну мрежу у друге европске државе.
Газпром нефт - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2023
РУСИЈА
Гаспром спрема пројекте нових гасовода
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала