Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Хил наставља притисак: Избори не могу да оставе по страни бриселски дијалог

© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасадор САД Кристофер Хил
Амбасадор САД Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2023
Пратите нас
Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил оценио је данас да не види како би избори, било они у Србији или САД, могли да оставе по страни дијалог Београда и Приштине или да га зауставе на неко одређено време.
Хил је за Танјуг рекао да очекује да се дијалог настави и да се "мора гледати на флексибилност" Београда и Приштине, јер "ће на крају и неизбежно то морати да буде процес давања и узимања".
"Свакако не желим да се претварам да нисмо у изборној сезони. Ми смо у изборној сезони, а изборне сезоне, било да су у Србији или САД, увек представљају посебне изазове за политику. Али што се тиче бриселског дијалога, не видим како он може на било који начин да остане по страни или да буде паузиран на било који начин", рекао је Хил.
На питање да ли ће дијалог у светлу избора бити настављен истим интензитетом, или ће на њега ипак утицати изборни процес, амерички амбасадор је одговорио да сматра да је потребно да се иде напред.
"Мислим да је (специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав) Лајчак заиста осмислио неке позитивне идеје за обе стране, које могу представљати кораке у процесу нормализације односа. Морате гледати на флексибилност сваке стране, јер ће на крају и неизбежно то морати да буде процес давања и узимања", рекао је Хил.
На питање да ли ће формирање ЗСО бити предуслов за наредне кораке у дијалогу, Хил је рекао да о тим детаљима треба разговарати са конкретним преговарачима и нагласио да је од редоследа важније то да свака страна зна шта је прихватљиво за ону другу.
Подсетио је да свака страна у бриселском дијалогу има нека питања, елементе који су јој од централног значаја.
"За српску страну очигледно је важна ЗСО, за Косово то су друге ствари као што је чланство у међународним организацијама, статус у оквиру НАТО-а, и на крају чланство у ЕУ", рекао је Хил.
Дакле, они гледају неке специфичне елементе, навео је амбасадор.
Према његовим речима, могуће је ићи напред ако се елементи могу договорити.
Решење зависи од жеље колико стране желе да постигну споразум, изјавио је Хил.
Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
СРБИЈА
Османи: Нацрт статута ЗСО треба да размотри уставни суд
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала