- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Запад је хтео да победи Русију на бојном пољу, а сада пева другу песму

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2023
Пратите нас
Што је Русија јача, како војно тако и економски, то ће постојати мање жеље у свету да је искључују из међународних савеза, изјавио је председник Русије Владимир Путин.
„И у војном смислу такође, ето говоре да је потребно Русију победити на бојном пољу. Међутим, сада другачије говоре. То не значи да би ми требало да се понашамо агресивно. То значи да морамо бити суверени у сваком смислу, да будемо независни. Кад постанемо самодовољни биће далеко мање оних који желе да нас искључе из било каквих организација. А биће све више и више оних који ће желети да се извине и да покрену сарадњу са нама, у многим правцима“, нагласио је он.
Путин је на састанку са новим саставом Јавне коморе Русије рекао и да се Русија од „бензинске пумпе“ данас претвара у самодовољну земљу са прерађивачком производњом која сада чини 43 одсто у економској структури.
„Када се претварамо у земљу у којој структуру привредног раста већ 43 одсто чине прерађивачке индустрије, када престајемо да будемо 'бензинска пумпа', а не економија, како су нам некада говорили, како су упирали прстом у нас – када се све то мења, када постајемо самодовољни, биће све мање оних који желе да нас искључе из било каквих организација, а биће све више оних који желе да се извине и да нас позову да заједно радимо у различитим областима“, казао је руски лидер.
Такође је саопштио да ће раст БДП-а Русије ове године износити око три одсто, док ће у Европи бити у минусу.
Додао је и да би Русија требало да се фокусира на унутрашњи развој – потребно је решити све задатке унутар земље, побољшати демографију, развијати се и ојачати унутарполитичку ситуацију.
Осврнуо се и на предстојећи празник Дан народног јединства, који се широм Руске Федерације обележава сутра, оценивши да он има велики значај за земљу.
„У самом називу празника садржано је дубоко значење – Дан народног јединства. Пре свега, свима вама и свим грађанима наше земље честитам празник“, рекао је он.
Путин је истакао да је у свим преломним фазама руске историје јединство народа било кључна компонента развоја земље.

Русија брани своје моралне вредности

Русија данас брани своје моралне вредности, културу и језик, а у томе помаже и становницима Донбаса и Новорусије, рекао је Путин.
„Зашто толико поштујемо Александра Невског као свеца? Управо због тог избора – размишљао је о очувању руског народа, а затим и свих народа који живе на територији наше огромне земље. У великој мери се исто дешава и данас када говоримо да бранимо наше моралне вредности, нашу историју, културу, језик, између осталог и тако што помажемо нашој браћи и сестрама у Донбасу и Новорусији да то ураде“, рекао је Путин.
Он је нагласио да је управо у томе кључ догађаја који се данас дешавају.

Украјина продаје оружје на Блиски исток

Украјина продаје оружје на Блиски исток, укључујући и Талибанима (покрет под санкцијама УН због тероризма), рекао је Путин.
„Сада говоре да се оружје из Украјине појављује на Блиском истоку. Наравно, појављује се, зато што продају. Продају и Талибанима, а отуда иде даље где год хоћеш. Све се продаје и купује“, рекао је руски лидер.

Борба против корупције у Украјини осуђена на пропаст

Руски председник се осврнуо на ситуацију са корупцијом у Украјини рекавши да планови САД да се та корупција искорени неће дати никакав резултат.
„Корупција у Украјини је практично озакоњена. Зашто се уопште Американци труде да се боре против корупције кад ту нема никаквог резултата? Мислим да од тога нема ништа“, рекао је он.
Путин је рекао и да су сада Американци умислили да спроведу смену елите, како економске тако и политичке, те је оценио да ће и по том питању резултат бити исти.

Желе да уздрмају Русију преко Дагестана

Догађајима у Дагестану желели су да уздрмају Русију изнутра, рекао је Путин.
„То указује на чињеницу да они у ствари следе сопствене интересе, а не интересе неких трећих земаља и трећих народа. У овом случају, следе интерес борбе против Русије и дестабилизације Русије изнутра. У нашој мултинационалној земљи то је апсолутно недопустиво“, поручио је руски лидер.
Он је додао да се сви догађаји морају трезвено сагледати.
„Ми све догађаје треба трезвено да сагледамо, да разумемо где је корен зла, одакле то долази. Треба разумети шта се дешава. А знамо да шире дезинформације путем друштвених мрежа, да су то радили људи који живе у иностранству, укључујући Украјину“, истакао је Путин, коментаришући догађаје на аеродрому у Махачкали прошлог викенда.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала