- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Скупо плаћају санкције: ЕУ изгубила 1,5 билиона долара због прекида веза са Русијом

© Sputnik / Alexey VitvitskyЗастава ЕУ у Бриселу
Застава ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2023
Пратите нас
Санкције и прекид економских веза са Русијом већ су коштали Европску унију око 1,5 билиона долара, а обим међусобне трговине стално се смањује и тежи нули, саопштио је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко.
„Укупни губици Европске уније од уведених санкција и одлука у економским сферама о прекиду сарадње са Русијом, а ово су најскромније процене ,износе око 1,5 билиона долара“, рекао је Грушко на маргинама Евроазијског економског форума.
Он је подсетио да је 2013. године обим трговине руских компанија са европским партнерима износио 417 милијарди долара, а да нису увођене санкције, ове године би та цифра достигла 700 милијарди.
Међутим, услед западних ограничења против Москве обим трговине је 2022. године износио свега 200 милијарди долара, у првој половини ове године – 47 милијарди, а до краја године биће мањи од 100 милијарди.
„Следеће године ће бити 50 милијарди, а онда ће тежити нули“, додао је Грушко.
Услед тога, немачка индустрија „купује гас по три пута већим ценама, него што се продаје на домаћем тржишту САД“, производња се сели у Северну Америку и све се то дешава упркос сигналима пословних кругова, закључио је руски дипломата.
Подсећамо, након почетка руске специјалне операције у Украјини, Запад је појачао санкциони притисак на Русију. Уведено је на десетине хиљада ограничења, иако у САД и Европи признају да негативан утицај није био толико значајан.
Како је приметио руски председник Владимир Путин, политика обуздавања и слабљења Русије је дугорочна стратегија Запада, а њен главни циљ је погоршање животног стандарда милиона људи. Ипак, према речима руског лидера, Москва мирно пролази кроз тај притисак, а иницијатори санкција кажњавају сами себе.
У новом издању емисије „Мој поглед на Русију“ погледајте какву визију о новом светском поретку има Владимир Путин, а какву Џозеф Бајден:
Застава ЕУ на тргу у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
РУСИЈА
Европа је уморна од Украјине, распашће се као кула од карата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала