- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

УН: Усвојена Резолуција Русије о борби против глорификације нацизма

© Sputnik / Джина МунСедиште Организације Уједињених нација у Њујорку
Седиште Организације Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2023
Пратите нас
Трећи комитет Генералне скупштине УН усвојио је Резолуцију Русије о борби против глорификовања нацизма јавља репортер Спутњика.
За Резолуцију је гласало 112 земаља, против је било 50, међу њима САД, Украјина, Велика Британија, Немачка, Канада. Уздржаних је било 14.
У документу се државама сугерише да предузму конкретне мере, укључујући законодавну област и област образовања, у складу са њиховим међународним обавезама у погледу људских права како би се спречила ревизија историје и резултата Другог светског рата и негирање злочина против човечности и ратних злочина почињених током тог рата.
Аутори резолуције одлучно осуђују инциденти повезани са глорификовањем и пропаганду нацизма, конкретно исцртавање графита и цртежа пронацистичког садржаја на споменицима жртвама Другог светског рата.
Земље се такође поозивају да отклоне све облике расне дискриминације, ако је потребно и законодавним путем.
Трећи комитет је раније у руску Резолуцију укључио и амандман према којем је Русија наводно настојала да оправда „територијалну агресију против Украјине тиме да је циљ ликвидација неонацизма“.
Аутори амандмана су били Албанија, Аустралија, Јапан, Гватемала, Либерија, Маршалска острва, Северна Македонија, Нови Зеланд, Украјина и Микронезија. То је урађено у нади да ће Русија ако амандман буде усвојен одустати од своје Резолуције, али то се није догодило.
Владимир Зеленски и Џастин Трудо у канадском парламенту. - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
РУСИЈА
Путин: Поступци Запада и аплаудирање нацисти могу довести до оживљавања нацизма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала