- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракетни систем ХИМАРС - Sputnik Србија

УЖИВО Бела кућа признала да смањује пакете војне помоћи Кијеву

Пратите нас
Руска Специјална војна операција у Украјини се наставља. Само током јучерашњег дана ПВО Русије је оборила петнаест украјинских дронова изнад Црног мора и Крима, и у близини Запорошке нуклеарке. У америчкој јавности се све чешће чују коментари о поразу Кијева на бојном пољу, и позиви на почетак преговора с Москвом.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:29 03.11.2023
Ваздушна опасност објављена је у Харковској и Сумској области Украјине, следи из података онлајн мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
19:07 03.11.2023
Бела кућа признала да смањује пакете војне помоћи Кијеву
Бела кућа је признала да смањује пакете војне помоћи Украјини због исцрпљивања средстава које је одобрио Конгрес САД.
„Почињемо да предајемо Украјини мање пакете војне имовине Пентагона, како бисмо растегли своје могућности подршке Украјини на максимално дуги рок“, изјавила је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер.
Она је позвала Конгрес САД да пожури са одобравањем додатних 60 милијарди долара које је тражио амерички председник Џозеф Бајден, како би показао да „САД и даље одлучно подржавају Украјину“.
Вредност новог пакета војне помоћи Украјини је 425 милиона долара, од чега је 125 милиона издвојено за оружје и муницију из складишта Пентагона.
18:42 03.11.2023
У украјинском нападу на Чаплинку у Херсонској области погинуло деветорољуди
У нападу Оружаних снага Украјине на здање социјалне службе у насељу Чаплинка, деветоро људи је погинуло, саопштио је губернатор Херсонске области Владимир Саљдо.
Он је раније саопштио да је руска војска успела да обори четири ваздушна циља. Према његовим речима, украјинске снаге су гађале зграду у тренутку када су у њој били само запослени и посетиоци, углавном жене.
18:27 03.11.2023
Деветоро људи хоспитализовано је после напада украјинских снага на зграду Социјалног фонда и службе за запошљавање у Чаплинки у Херсонској области, један пацијент је у тешком стању, навео је министар здравља тог региона Артиш Сат.
17:43 03.11.2023
Оборен дрон изнад Белгородске области
Руска ПВО је уништила украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране.
17:42 03.11.2023
Кијев: Зеленски размишља о председничким изборима на пролеће 2024.
Шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба изјавио је да председник Украјине Владимир Зеленски разматра могућност одржавања председничких избора у тој земљи на пролеће 2024. године, пренела је агенција УНИАН.
„Зеленски разматра одржавање избора на јесен 2024. године. Размишља и одмерава разне плусеве и минусе“, рекао је Кулеба.
Према Кулебином мишљењу, међутим, одржавање избора у време ратних дејстава донеће бројне проблеме.
Зеленски је раније изјавио да је одржавање избора у ратном стању забрањено, али да таква могућност постоји уколико парламент подржи одговарајуће законске измене.
17:25 03.11.2023
САД спремиле нови пакет помоћи Кијеву
Сједињене Државе су спремиле нови пакет војне помоћи Украјини у износу од 125 милиона долара, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
Реч је о наоружању које ће Кијеву бити испоручено из арсенала Пентагона.
Блинкен је истакао да ће Америка и коалиција земаља наставити да подржавају Кијев све док Русија не донесе одлуку о повлачењу војске из те земље.
17:02 03.11.2023
Лукашенко: Москва и Минск ће морати да учествују у обнови Украјине
Москва и Минск ће морати да помажу Украјини у обнови економије, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко, оцењујући да западне земље неће желети тиме да се баве.
„Најважније, међутим, пропуштамо: никуда нећемо отићи од Украјине. Мораћемо да радимо у Украјини. Никакви Американци. Запад им неће помоћи. С Владимиром Владимировичем (Путином) много разговарам о тој теми. Украјинци ће нам тражити помоћ“, рекао је Лукашенко.
16:30 03.11.2023
У украјинском нападу на Чаплинку у Херсонској области погинуло седморо људи
У нападу Оружаних снага Украјине на здање социјалне службе у насељу Чаплинка, седморо људи је погинуло, саопштио је сенатор Херсонске области Константин Басјук.

„Пројектили су погодили Пензиони фонд и Центар за запошљавање. Према првим подацима, седморо људи је погинуло, а седморо је рањено. Лекари се још боре за животе двојице људи“, написао је Басјук на Телеграму.

Губернатор Херсонске области Владимир Саљдо је раније рекао да је руска војска успела да обори четири ваздушна циља. Према његовим речима, украјинске снаге су гађале зграду у тренутку када су у њој били само запослени и посетиоци, углавном жене.
14:18 03.11.2023
Украјинска војска гранатирала зграду Фонда за социјалну помоћ
Украјинска војска погодила је зграду Фонда за социјалну помоћ у Херсонској области, а у нападу је погинула једна жена, а двоје људи је тешко рањено, саопштио је шеф региона Владимир Салдо.
Како је рекао, у правцу зграде полетеле су четири ракете – две су оборене, а две су погодиле зграду.
14:00 03.11.2023
Украјински војник  - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2023
Специјална операција у Украјини
Амерички војник: У Украјини погинуо велики број америчких и европских плаћеника
12:39 03.11.2023
Брифинг Министарства одбране Русије за протеклих седам дана:
Ловци руских Ваздушно-космичких снага уништили су 10 авиона и један хеликоптер Оружаних снага Украјине за недељу дана;
Руске оружане снаге су за недељу дана одбиле осам напада Оружаних снага Украјине на запорошком правцу. Противник је изгубио преко 760 војника;
За недељу дана Оружане снаге Русије су одбиле шест напада на доњецком правцу и нанеле су пораз украјинским јединицама код Курдјумовке, Клешчејевке и Маринке; Оружане снаге Русије извеле су 15 групних напада високопрецизним оружјем и беспилотним летелицама на складишта војне опреме и места концентрисања Оружаних снага Украјине;
Руски системи ПВО пресрели су за недељу дана четири ракете „атакамс“, три бомбе „јдам“ и три ракете „харм“;
Губици Оружаних снага Украјине на херсонском правцу за недељу дана износе 550 војника;
Губици Оружаних снага Украјине на купјаском правцу премашили су 755 војника, седам тенкова, а уништена су и два пољска складишта;
У року од недељу дана 28 украјинских војника добровољно се предало руским јединицама;
Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 1.110 војника и седам тенкова за недељу дана на правцу јужнодоњецка;
Руске Оружане снаге заузеле су повољније положаје на купјанском правцу. Одбијена су 24 контранапада Оружаних снага Украјине;
Руске оружане снаге су за недељу дана одбиле 20 напада Оружаних снага Украјине на краснолиманском правцу. Противник је изгубио више од 920 војника, три тенка и 14 оклопних возила;
Руске снаге су високопрецизним оружјем и дроновима за недељу дана уништиле хангаре авијације Оружаних снага Украјине, погоне за производњу беспилотних летелица и беспилотних чамаца, као и стране плаћенике;
Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 1.340 војника и седам тенкова у доњецком правцу за недељу дана;
Руска ПВО пресрела је 51 гранату „хајмарс“ и 274 дрона украјинских оружаних снага за недељу дана.
11:22 03.11.2023
Заустављен покушај напада Украјинаца у Запорожју
Руска војска зауставила је украјинску пешадију која је уз помоћ оклопних возила покушала да се пробије кроз редове руске одбране у близини села Врбово у Запорожју, саопштио је шеф грађанског покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
Како је рекао, украијнска пешадијска јединица у потпуности је ликвидирана и то на такозваном „путу смрти“.
Како је рекао, главне противнападе извеле су руске јединице артиљерије.
08:20 03.11.2023
Огромни губици Кијева у правцу Купјанска
Губици украјинских снага у близини Синковке на купјанском правцу већи су него број нових придошлица, саопштио је војни стручњак и потпуковник у пензији из Луганске Народне Републике Андреј Марочко.
Он је оценио и да уколико се тако настави, украјинска команда ће у потпуности остати без људства и средстава за обуздавање руске војске у том правцу.
08:19 03.11.2023
Руски артиљеријци елиминисали командни центар за управљање дроновима
Руски артиљеријци уништили су украјински командни центар за управљање дроновима на доњецком правцу, саопштио је начелник прес-центра руске војне групације „Југ“ Вадим Астафјев.
Поред тога, уништено је и складиште за муницију 54. украјинске механизоване бригаде у подручју Верхњекаменског у Доњецкој Народној Републици.
08:18 03.11.2023
Снимак како дрон уништава украјински положај
Припадници спеицјалне руске јединице „Викинг“ објавили су снимак уништавања камуфлираног положаја украјинске војске уз помоћ дрона камиказе.
08:18 03.11.2023
Украјинска војска драстично смањила активност на краснолиманском правцу
Украјинска војска је драстично умањила своју активност на краснолиманском правцу након што су руске снаге извеле масовни ваздушни напад на положаје Кијева, саопштио је војни стручњак и потпуковник у пензији из Луганске Народне Републике Андреј Марочко.
Такође је рекао и да украјинска војска тренутно на фронталним положајима спроводи искључиво ротационе маневре и у току су контрабатеријске борбе.
Претходно је о нападима руске авијације саопштило и руско Мининстарство одбране саопштивши да су напад извели руски јуришни ловци Су-25 из војне групације „Центар“.
Том приликом, како је наведено из руског војног ресора, уништена је и украјинска војна техника, а ликвидиран је и велики број људства.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала