- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Како су жене градиле свет | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2023
Пратите нас
У данашњој емисији разговарамо са неким од водећих европских писаца, гостима недавно одржаног Сајма књига, као и са кустосима изложби из колекције Ермитажа које су изазвале велику пажњу.
Како види актуелну ситуацију у свету, какве су последице Хитлеровог нацизма и колико је опомињућа његова нова књига „Други живот Адолфа Х.“ у издању куће Клио - за Спутњик говори Ерик Емануел Шмит, француски писац и филозоф.
Зашто сматра да нема ничега што жене нису радиле, односно да су жене једноставно урадиле све открива британска књижевница Кејт Мос, гошћа Београдског сајма књига, чије је опсежно истраживање о значајним, а из историје избрисаним женама, под називом „Краљице ратнице и тихе револуционарке: Како су (и) жене изградиле свет“ објавила „Геопоетика“.
Зашто је још као млад писац изабрао тему рата која је захваљујући и каснијим делима постала доминантна у његовом досадашњем стваралаштву, како се истином и искуством сведочи о најболнијим догађањима о којима постоје различити наративи – питамо награђиваног писца Владимира Кецмановића.
А захваљујући изложбама из колекције чувеног Ермитажа које су отворене у склопу Првих дана Ермитажа у Београду сазнали смо из каквог су посуђа јели чланови царске породице Романов, и због чега су предмети од порцелана, такозваног 'белог злата', најтачније одражавали лични укус руског императора - од ауторке изложбе „Царски порцелан“, кустоскиње Ермитажа Ирине Багдасареве.
А по чему је друга поставка, „Невидљива уметност – проширивање граница могућег“, револуционарна и јединствена открива нам њен аутор, кустос Игор Малкијел.
Шта се све нашло у ново књизи „Десет филмских прича“која открива како изгледа сусрет са најважнијим јунацима детињства, као и зашто Роберт Редфорд није снимио филм „Професионалац“ а хтео је – објаснио је пред сајамском публиком драмски писац Душан Ковачевић.
Са каквим је осећањем као 26-годишњак писао свој први роман и шта је сазнао из те „авантуре писања“ – за Спутњик открива португалски писац Жоао Тордо, добитник Сарамагове награде.
А како се пишу књиге за децу као и како се игра песничке жмурке питамо Драгану Младеновић, песникињу чија је нова књига „Три, четири, сад!“ са илустрацијама Бориса Кузмановића проглашена најлепшом дечјом књигом 66. Међународног београдског сајма књига.
Колико је видљив дугогодишњи рад на реконструкцији и обнови Музеја „25. мај“ који се свечано отвара 8. новембра, шта ће ново бити пред посетиоцима и да ли се одмах приступа обнови Куће цвећа – питамо Неду Кнежевић, директорку Музеја Југославије.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала