Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Порушени гробови и споменици: Срби обишли гробље у јужном делу Митровице /видео/

© Sputnik / Теодор АнастасијевићЗадушнице у јужном делу Косовске Митровице
Задушнице у јужном делу Косовске Митровице - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2023
Пратите нас
Неколико стотина грађана Косовске Митровице обишло је поводом Митровданских задушница гробље у јужном делу града како би запалили свеће и одали пошту преминулим прецима.
Слика порушених гробова, срушених споменика обраслих у растињу где се само по неком од споменика, који је одолео вандалима, може наслутити да је овде гробље на ком је сахрањено неколико хиљада Срба.
Чак и они споменици који нису порушени на себи имају видљива оштећења. Спрејом су жврљани натписи покојника, године рођења и смрти и црном бојом вандали су покушали да прекрију фотографије мртвих људи.

“Погледајте само око себе, не смете ни да ходате гробљем спотакнућете се о неки споменик , само трагови полупаног камена говоре да овде почивају људи који су свој живот дали овом граду, желећи да бар у смрти одморе, али не дају ни то злобници”, каже један од угледних Митровчана коме су овде сахрањени отац и мајка.

Тужна слика, утучени људи је нешто што сваке године дочекује Митровчане у јужном делу подељеног града на Ибру.
Људи пале свеће на местима где се некада налазио споменик, рукама чупају траву и растиње како би бар мало довели у ред вечну кућу најмилијих.

“ Мом оцу је још пре више од једне деценије поломљен споменик, из године у годину смо ми долазили и усправљали споменик, а они потом долазили и поново га ломили и бацали све док га једне године нису однели одавде. Коме треба споменик не знам, али сам чуо да албанске фирме које се баве грађевином узимају и прерађују овај мермер. Наш народ каже како садили тако жњели, па нека и они мирно спавају док им је на кући мермер са споменика мог покојног оца”, каже разочарани старији човек док показује руком место где је споменик некада био као и трагове који још стоје куда су машинама по земљи вукли споменик.

Када им се поставља питање да ли верују у обнову гробља сви се слажу да је то немогуће.

“Раније су нам неке хуманитарне организације нудиле да наводно обнове споменике и целокупно гробље, али то је остало мртво слово на папиру. Албанци желе да ми нестанемо и систематски урушавају и уништавају сваки траг српског постојања. Чак и када би се обновило гробље ја вам гарантујем они исти који га руше свих ових година поново би га срушили”, говоре разочарани људи уз поруку да док су они живи неће заборавити своје мртве и да ће долазити и обилазити гробове предака.

Аутобуси којима су Срби организовано дошли да на Митровданске задушнице посете гробове најмилијих чекали су поред капије гробља да народ након завршетка обреда врате на север Косовске Митровице јер на југу живих Срба одавно нема, сем свештеника и његове породице, а траг мртвих се затире.
Гледајући хумке најмилијих грађани уз уздахе гледају кроз прозор аутобуса показујући једни другима како се гробље готово и не види док се аутобус одаљава уз молитве да ће Бог помоћи да мртви мирно почивају.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала