- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Сарајево и даље најзагађенији главни град у Европи

© Фото : Unsplash/Natalya LetunovaСарајево
Сарајево - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2023
Пратите нас
Загађеност ваздуха у већим градовима у Босни и Херцеговини и даље је велики проблем, упозоравају из Удружења Еко-акција. Вредности сумпор-диоксида и прашине су често високо изнад допуштених, а и даље се многи канцерогени полутанти чак редовно и не мере.
„Сарајево је најзагађенији главни град у Европи и то јесте драматично, али је још већи проблем што они који имају могућност да га реше то не раде“, истакао је Анес Подић, председник Удружења Еко акција, пренела је РТРС.
Према подацима Центра за околину који врши мониторинг квалитета ваздуха на подручју Зеничко-добојског кантона, ваздух је, иако бољи него пре јер је стара топлана затворена, и даље лошег квалитета. Прашина, поготово она испод два и по микрона, оно је што највише забрињава.
Како објашњава, те честице директно улазе у плућа, а оне испод један микрон пролазе директно у крв где организам нема никакве заштите, јер те честице често садрже и тешке метале који се тако акумилирају у организму.
Лекари упозоравају и да ове честице не нарушавају одмах људско здравље, али последице и велики проблеми наступају након одређеног времена и тешко се лече.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала