- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Снажан земљотрес погодио Непал, погинуло најмање 157 људи /видео, фото/

© AP Photo / Nepal Prime Minister's OfficeПоследице земљотреса у Непалу
Последице земљотреса у Непалу - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2023
Пратите нас
Најмање 157 особа је погинуло, а десетине су повређене у Непалу у јаком земљотресу који је погодио западну област Џајаркота.
Спасиоци у Непалу голим рукама копају по рушевинама срушених кућа, тражећи преживеле након што је у најгорем земљотресу у земљи у последњих осам година погинуло 157 људи и потресао зграде чак до престонице Индије Њу Делхија.
Земљотрес који је погодио област Џајаркот на западу Непала, био је јачине 6,4 јединице по Рихтеру, саопштио је непалски Национални сеизмолошки центар. Према Немачком истраживачком центру потрес је био јачине 5,7 једница, док га је Геолошки завод САД измерио на 5,6.
Званичници страхују да би број мртвих могао да порасте јер су спасиоци стигли до брдовитог подручја у близини епицентра, 500 километара западно од главног града Катмандуа, тек рано у суботу када су и почели да траже преживеле.
Како истичу званичници, иако јачина земљотреса није била превелика, штета и број погинулих су велики због лошег квалитета градње у тој области и због тога што се догодио док су људи спавали.
Очекује се да ће спасилачки радови бити спори јер тимови хитне помоћи прво морају да рашчисте путеве блокиране клизиштима на многим местима.
Премијер Непала Пушпа Камал Дахал јутрос је долетео хеликоптером у погођено подручје са тимом лекара. Он је изразио дубоку жалост због губитка живота и имовине у земљотресу и саопштио да је наредио безбедносним службама да одмах покрену операције спасавања и помоћи.
Суседна Индија понудила је помоћ у спасилачким напорима. Индијски премијер Нарендра Моди саопштио је на друштвеним мрежама да је тужан због губитка живота и штете настале услед земљотреса у Непалу.
„Индија је солидарна са народом Непала и спремна да пружи сву могућу помоћ“, истакао је Моди.
Земљотреси су уобичајени у планинском Непалу.
У земљотресу јачине 7,8 степени Рихтерове скале 2015. године погинуло је око 9.000 људи и оштећено око милион објеката, подсећа АП.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала