Живот на руском двору крио је многе тајне, које и данас буде радозналост и лаика, и стручњака. Како је изгледала свакодневица владара који су утицали на ток... 04.11.2023, Sputnik Србија
Живот на руском двору крио је многе тајне, које и данас буде радозналост и лаика, и стручњака. Како је изгледала свакодневица владара који су утицали на ток историје? Како су изгледале шољице из којих су пили чај, шта је красило тањире из који су јели посластице? Одговоре крије изложба у Народном музеју у Београду „Царски порцелан".
Од почетка свог постојања 1744. године до револуционарних догађаја 1917. године, Царска фабрика порцелана у Санкт Петербургу снабдевала је руски царски двор
Обележавајући 100. годишњицу постојања фабрике 1844, цар Николај II дао је налог да се оснује Музеј, како би се сачували највреднији комади царског порцелана
Врхови поклопца сервиса "Сопствени" су обликовани пупољци руже, док дршке шољица и чајника поигравају са природним обликом зелене стабљике са листовима
Од времена Романових до данас сачувана је врхунска технологија производње тврдог и меког порцелана, као и „боне” порцелана, који је полупрозиран и најсличнији древном кинеском порцелану
За време Јелисавете Петровне на двору се усталило франсцуско постављање стола, а један од декоративних елемената представљале су склуптуре од порцелана
Од 1883. до 1903. године предмети сервиса "Рафаелов" поклањани су императорима Александру III и Николају II поводом празника Рождества Христовог (Божића)
Прича о руском порцелану почиње у 18. веку када је Петар Велики, инспирисан духом порцеланске грознице којом је Европа била захваћена, пожелео да у Русији започне домаћу производњу порцелана
Свечани јахтни сервис "Морска држава". Сервис је већи и масивнији јер се јахте љуљају на води. Свака јахта је имала свој сет посуђа осликан наутичким мотивима и обогаћен хералдиком
У 19. веку француско сервирање замењено је руским. Гости су седали за сто на којем је било само воће и украсно цвеће. Јела су се доносила једно за другим према утврђеном редоследу, што је омогућило да се акценат стави на квалитет укуса
Пројекат "Дани Ермитажа у Србији" говори о историји царске Русије, о њеним владарима од Јелисавете Петровне до Николаја II, традицији дворског живота, а резултат је плодне сарадње Ермитажа и Народног музеја Србије
Посебну категорију царских сервиса чине сервиси за јахте који су се од краја 18. века користили за оброке на јахтама. У осликавању тог порцелана доминирају морски елементи
Сервис "Банкетна" је израђен1886. за свадбу великог кнеза и наследника Александра Александровича(од 1881. године -императора Александра III) и данске принцезе Дагмаре, у православљу Марије Фјодоровне.
Током времена, стилске карактеристике порцеланских комада су се мењале јер се мењао и укус Романових. Тако је Алекандар II наручивао велике церемонијалне вазе и сервисе са великим бројем комада са истим орнаментом
Тацна и шољица из чајног сервиса царице Јелисавете Петровне. Декор је израђен на ефектној позлаћеној позадини, која у потпуности покрива како спољашност, тако и унутрашњост
Сервис "Рандеву". Пругасти ртеж на порцелану имитира шаре на тканинама које су биле популарне у 18. веку, због чега се овај орнамент назива "штофани декор". На посуђу су насликани медаљони са букетићима цвећа на белој позадини.
Минијатурна фигура "Дама с маском" уметника Константина Андрејевича Сомова. Потпетице минијатурних ципела, , костим и аксесоар склуптуре сведоче о уметниковом укус за детаље
Царска фабрика порцелана у Санкт Петербургу непрекидно ради 280 година. Неколико пута је мењала име, у совјетској ери носила је име Ломоносова, али никада није затворена.
Порцелан као најсавршенија врста керамике одавно је стекао епитет белог царског злата, будући да је скуп, префињен и врло тражен материјал међу купцима истанчаног укуса
За уређење царских столова потребан је био велики број свечаних сервиса, различитих за сваку прилику. Облици и декорација сервиса, као и тип гозби, са временом су се мењали у зависности од укуса императора, стилова и праваца уметности, тематике трпеза и дипломатских мисија
Приступ ћаскању је блокиран због нарушавања правила.
Поново можете да учествујете за:∞.
Ако се не слажете са блокирањем, користите формулар за повратне информације
Разговор је завршен. У дискусији можете учествовати 24 сата од објављивања чланка.