- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Шпанији признају: Спутњик и РТ веома популарни у Латинској Америци упркос противљењу Запада

© Sputnik / Владимир АстапковичСтудио агенције и радија Спутњик
Студио агенције и радија Спутњик - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2023
Пратите нас
Руски медији Спутњик и РТ имају широку публику и веома су популарни у земљама Латинске Америке, упркос супротстављању Запада, признаје аналитички центар „Краљевски институт Елкано“ из Шпаније, који се бави међународним и стратешким истраживањима.
У извештају, у којем центар анализира геополитичке и економске последице руског присуства у Латинској Америци годину и по дана након покретања специјалне војне операције у Украјини, наводи се да су Спутњик и РТ веома присутни на друштвеним мрежама, а њихов садржај на шпанском језику „ужива велику пажњу у већем делу Латинске Америке“.
Институт подсећа да је телевизија РТ која емитује програм на шпанском језику покренута још 2009. године, пре него што су се појавиле сличне шпанске редакције европских медија попут „Дојче веле“* (ТВ и радио компанија која је проглашена у Русији за страног агента) и „Франс 24“. Већ 2019. године публика шпанског РТ бројала је 21 милион, а на друштвеним мрежама њихов садржај је пратило 25 милиона корисника. То је био један од најпопуларнијих медија у Латинској Америци. Институт наводи да је шпански РТ трећи најпосећенији домен на друштвеној мрежи „Икс“ (раније Твитер) ако се узму у обзир објаве на шпанском о Украјини, док је Спутњик у првих 15.
Поред тога, на друштвеној мрежи „Фејсбук“* (забрањена у Русији као екстремистичка), шпански РТ има 18 милиона пратилаца, а пре блокирања на Јутјубу, на тој платформи је бројао шест милиона корисника који су пратили садржај телевизије.
Институт подсећа да у свету шпански говори око 500 милиона људи, укључујући и 60 милиона у САД. Закључује се да рад руских медија на шпанском језику у Латинској Америци има утицаја на САД и Шпанију, а преко ње и целу Европу.
Истовремено, у извештају тврде да је шпански РТ успешнији од свих других редакција те телевизије.
„То показује њену популарност у Латинској Америци и значај који Русија придаје људима који говоре шпански у својој међународној информативној политици“, прецизирано је у чланку.
Институт констатује да је једна од најатрактивнијих страна РТ за Латиноамериканце то што телевизија ставља нагласак на антиамеричком и антиимперијалистичком.
Аналитичари центра тврде да руски медији у Латинској Америци представљају председника Русије Владимира Путина углавном као светског лидера који тежи стабилности и напретку и који се залаже за нови светски поредак чији је главни актер такозвани Глобални југ.
На крају, аналитичари оптужују руске медије у Латинској Америци за ширење дезинформација, али нису навели конкретне примере и доказе.
Подсећамо, председник Русије Владимир Путин у јуну је рекао да западне земље гасе РТ и стварају препреке руским медијима јер се боје истине.
Након почетка руске специјалне војне операције у Украјини, против Москве је уведено на хиљаде ограничавајућих мера, укључујући блокирање портала агенције Спутњик и ТВ канала РТ. Сајтови тих медија нису доступни европским корисницима на Гуглу, а цензурисани су и њихови канали на Јутјубу и платформи Мета** (активности Мета, чије су друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм, забрањене су у Русији као екстремистичке). Многи новинари који су сарађивали са руским медијима добили су етикете као „медији повезани са руском владом“.
Шеф Европске федерације новинара Рикардо Гутијерез приметио је да је забрана руских медија у ЕУ, укључујући РТ и Спутњик, „створила опасан преседан који представља опасност за слободу медија“.
Виктор Слипенчук - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2023
СРБИЈА
Познати руски писац за Спутњик: У Европи су политичари против Русије, али не и народ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала