- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ултиматум америчких муслимана Бајдену: Четворо конгресмена против јеврејске лобистичке машинерије

© AP Photo / Patrick SemanskyЏозеф Бајден
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2023
Пратите нас
Ултиматум америчких муслимана Бајдену да ће му ускратити подршку уколико не заустави насиље у Гази неће му много нашкодити јер муслимани редовно гласају за демократе, а свакако неће гласати за Трампа. Баједну је важнија подршка јеврејске лобистичке машинерије него муслимана у САД, сматра др Срђа Трифковић.
Организација америчких муслимана Национални муслимански демократски савет и поједини активисти Демократске странке саопштили су да ће радити на мобилизацији муслиманских гласача у САД да ускрате донације и гласове за поновни избор председника Џозефа Бајдена 2024. ако не буде преузео „хитне кораке“ да обезбеди прекид ватре у Гази.

Ултиматум америчких муслимана Бајдену

Национални муслимански демократски савет, који укључује лидере Демократске странке из држава које ће, како се наводи, вероватно одлучивати о изборима, као што су Мичиген, Охајо и Пенсилванија, позвао је Бајдена да искористи свој утицај на Израел, како би посредовао у прекиду ватре.
У отвореном писму насловљеном „Ултиматум за прекид ватре 2023“ муслимански лидери у САД су се обавезали да ће мобилисати муслиманске гласаче да „зауставе подршку или гласове за сваког кандидата који подржи израелску офанзиву на палестински народ“.

Четворо конгресмена против јеврејске лобистичке машинерије

Велика већина муслимана у САД ионако гласа за демократе јер управо се у Демократској странци налазе четири члана Представничког дома који су муслимани, познати по упорној подршци Палестинцима и борби против тзв. исламофобије, каже за Спутњик др Срђа Трифковић, спољнополитички уредник америчког часописа „Хрониклс“.
„С друге стране, осуда Израела би за Бајдена значила веома опасно заоштравање односа са америчком јеврејском заједницом која је такође већински демократски настројена, али од које му далеко више зависи успех на изборима. Јер, Јевреји су ти који контролишу медије и најмоћнију лобистичку машину на Капитол хилу а то је Америчко-израелски комитет за политичку акцију и читав низ других организација које, ем са финансијског, ем са медијског становишта, могу и те како да утичу на судбину кандидата.“
Тако да Бајден може себи да дозволи луксуз да игнорише муслиманске гласове који ионако иду демократама, али, са друге стране не може себи допустити да доведе у питање јеврејску подршку, истиче Трифковић.

Муслимани неће гласати за Трампа

Према Трифковићу, сигурно је да ће Доналд Трамп бити председнички кандидат републиканаца „уколико манипулација судским процесом не произведе ефекат да он не може да се кандидује“, али и уколико буде кандидат, извесно је да неће добити муслиманске гласове.
Јер, први Трампов председнички указ кад је ушао у Белу кућу био је да забрани улазак у Америку држављанима девет земаља од којих су седам већински исламске, подсећа Трифковић и додаје да ипак „муслимански ултиматум Бајдену практично ништа не значи“.
На питање да ли протести муслимана по САД могли пољуљати Бајдена на било који начин Трифковић је одговорио:
„Ми смо до сада у икс наврата видели демонстрације на Арапској улици, паљење израелских и америчких застава, скандирање… али то апсолутно не прави никакву разлику“.
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
СВЕТ
Муслимани у САД поставили ултиматум Бајдену
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала