Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Елек: Лекови стигли на КиМ после две године, још су на терминалу у Приштини

Пратите нас
Лекови који су захваљујући напорима Београда послати здравственим установама на Косову и Метохији још нису стигли на одредишта, а тренутно се налазе на терминалу у Приштини, рекао је за Танјуг директор Клиничко-болничког центра Косовска Митровица и председник Српске листе Златан Елек.
Према његовим речима, у покрајину су стигла три шлепера и то је прва пошиљка после две године и три месеца, након велике дипломатске активности Београда да се превазиђу административне препреке које је наметнула Приштина.
"У једном шлеперу су само инфузиони раствори, а у другом остали лекови који су неопходни за клиничко болнички центар и за остале установе на КиМ које функционишу у здравственом систему Министарства здравља Србије", рекао је Елек.
Додао је да очекује да ће у понедељак први шлепер доћи у Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици.
"Ми смо још пре шест месеци упозоравали на тешкоће у снабдевању лековима које би могле да доведу до хуманитарне катастрофе. Лекови сада стижу, али то треба да се настави у континуитету", нагласио је Елек.
Наводи да здравственим установама у којима се лече Срби највише недостају физиолошки раствор и антибиотици, а да понестаје и анестетика.
"Верујем да ћемо захваљујући овој испоруци континуирано да наставимо да пружамо здравствену заштиту, што је најбитније за наше становништво овде на територији Косова. Јер право на лечење води праву на живот, а право на живот је основно право свуда у свету, значи, не подлеже националности", каже Елек.
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је јуче да је контигент српских лекова стигао на КиМ и да ће ускоро бити допремљен у српске болнице, захваљујући интензивној и дугој дипломатској борби Београда.
"Због готово двогодишње блокаде и опструкције Приштине која је измишљала разне административне препреке, били смо на прагу хуманитарне катастрофе. О томе је Београд редовно упозоравао званичнике ЕУ током дијалога, али и остале међународне актере", навео је Петковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала