- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији објашњавају: Зашто Запад неће дирати замрзнуту руску имовину

© Sputnik / Владимир ТрефиловНовчанице
Новчанице - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2023
Пратите нас
Западним земљама не одговара конфискације руске имовине, јер би то могло довести до „непредвидивих економских последица“, пише британски лист Фајненшел тајмс. Како пише колумниста Мартин Сандбу, управо то је узрок кашњења у доношењу политичке одлуке о конфискацији руске имовине, замрзнуте на Западу.

„Највише брине чињеница да би конфискација руске имовине натерала друге земље, које не припадају западној хемисфери, да повуку своје резерве са Запада у случају да једног дана буду на мети сличних санкција“, наводи се у колумни Сандбуа.

Он је такође указао на постојеће „озбиљне правне препреке“ за конфискацију блокиране руске имовине: како сматра колумниста, такву одлуку Москва може оспорити пред међународним судовима. Такође, према писању Фајненшел тајмсу, идеју о конфискацији руске имовине категорички не подржава Европска централна банка.
Европска комисија је раније објавила постојање законских могућности за конфискацију замрзнуте имовине Руске Федерације и њихово пребацивање у Украјину. Али, како наводи Блумберг, Европска унија је закључила да то не може учинити легално. Агенција је написала и да је Европска централна банка упозорила на ризике са којима ће се Европа суочити у овом случају. Украјина је говорила о припреми „поштеног механизма“ за конфискацију руске имовине, вредне 500 милијарди долара.
Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс приметио је 3. јула да је износ замрзнуте руске имовине у Европи 207 милијарди евра. Министарство финансија САД је у јуну 2022. пријавило 300 милијарди долара замрзнуте руске имовине. Према подацима међународног депозитара Еуроклир, за прву половину 2023. године профит од улагања у блокирану руску имовину износио је 1,743 милијарде евра.Руски министар финансија Антон Силуанов није искључио да би руске власти могле на исти начин да реагују.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала