- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Роботи читају поезију, бираш где ћеш да летиш: Репортер Спутњика на изложби „Русија“ /видео, фото/

© Sputnik / Екатерина ЧесноковаМеђународна изложба и форум „Русија“
Међународна изложба и форум „Русија“  - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2023
Пратите нас
У Москви је 4. новембра на простору изложбеног комплекса ВДНХ почела Међународна изложба и форум „Русија“, где су представљена најзначајнија научна достигнућа земље и изложбе свих 89 региона Русије.
На изложби Московљани и гости главног града имају прилику да се спријатеље са првим руским роботом, испробају разне уређаје виртуалне реалности, сазнају много о авионима и возовима произведеним у Русији, као и о бројним народима и обичајима који живе на територији те огромне земље.
При уласку у главни павиљон изложбе налази се први руски андроид који ће ускоро имати функције личног асистента и који је цео дан окружен гомилом људи. Робот прави селфије са посетиоцима и упушта се у разговоре.
„Са једне стране, страшно је колико брзо се развија технологија, али са друге стране, овај робот Арди је јако кул! Читао ми је поезију Пушкина! Сликали смо се и рекао је да смо добро испали на фотографији!“, одушевљено преноси утиске новинару Спутњика Маша Журављова, студенткиња лингвистике.
© Sputnik / Кирилл КаллиниковМеђународна изложба „Русија“ представља најзначајнија научна достигнућа земље и изложбе свих 89 региона Русије.
Међународна изложба „Русија“ представља најзначајнија научна достигнућа земље и изложбе свих 89 региона Русије. - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2023
Међународна изложба „Русија“ представља најзначајнија научна достигнућа земље и изложбе свих 89 региона Русије.
А Владимир, дечак који је посетио изложбу са баком, имао је прилику да први пут проба виртуалне наочаре, уз помоћ којих може да се изабере неки регион и „лети“ изнад њега.
„Можеш да бираш где желиш да летиш. Само притиснеш тастер! Толико је реалистично, не могу да опишем. Ово је дивно“, каже Владимир, захваљујући се баки која га је довела.
© Sputnik / Григорий СысоевЗа посетиоце Међународне изложбе и форума „Русија" организује се 13 излетничких рута и преко 500 екскурзија дневно.
За посетиоце Међународне изложбе и форума „Русија организује се 13 излетничких рута и преко 500 екскурзија дневно.

 - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2023
За посетиоце Међународне изложбе и форума „Русија" организује се 13 излетничких рута и преко 500 екскурзија дневно.
„Чини се да стварно летиш, чак ми се и мало завртело у глави, али било је одлично“, преноси утиске Албина.
На изложби се могу наћи и штандови са огромним екранима на којима се играју игрице. Тамо смо затекли Марка и Дарију, студенте математике из Москве, који су поделили своје утиске.
„Ја никада нисам видео овако нешто, овај екран је огроман. Са друге стране је телевизор који се креће, јесте ли видели? Јако сам поносан на достигнућа своје државе. Надам се да ћемо наставити да се развијамо овом брзином“, рекао је Марк.
© Sputnik / Лидија СимићШтанд Белгородске области на изложби „Русија" у Москви.
Штанд Белгородске области на изложби „Русија у Москви. - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2023
Штанд Белгородске области на изложби „Русија" у Москви.
„Мени се највише свидео штанд Краснодарске области. Тамо постоји софтвер који те сними и направи кратки видео као за рилс. Одличан сториз! Желим да се посебно захвалим жени која ради на штанду јер ме је одвукла да пробам. Супер је испало!“ – рекла је Дарија.
„На штанду Уљановске и Тверске области објашњавају како се праве руски авиони и возови. Сјајни су! Много тога сам научио!“, каже Михаил Милцев, психолог из Москве.
© Sputnik / Лидија СимићПосетиоци на изложби могу сазнати како се праве руски авиони и возови.
Посетиоци на изложби могу сазнати како се праве руски авиони и возови. - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2023
Посетиоци на изложби могу сазнати како се праве руски авиони и возови.
Међународна изложба и форум „Русија“ у Москви трајаће 161 дан, до 12. априла 2024. године. Организована је 131 изложба, која укључује штандове 89 руских региона, 22 федерална органа извршне власти, 20 компанија, корпорација и јавних организација. За посетиоце се организује 13 излетничких рута и преко 500 екскурзија дневно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала