- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тенкови Т-80 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Серија експлозија у Одеси, мета - лука

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини и Донбасу. Руске снаге уништиле су на аеродрому Миргород у Полтавској области авионску технику украјинског ратног ваздухопловства. Владимир Зеленски потврдио је катастрофалне губитке украјинске бригаде у Запорошкој области.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:47 05.11.2023
19:07 05.11.2023
Зеленски није могао да сакрије катастрофалне губитке украјинске бригаде
У традиционалном вечерњем обраћању нацији, председник Украјине Владимир Зеленски је прокоментарисао вести да је руска војска 3. новембра извела ракетни напад на 128. посебну брдско-јуришну Закарпатску бригаду.
Украјински војници су се били окупили у селу у Запорошкој области поводом прославе Дана ракетних снага и артиљерије. Како пишу медији, у ракетном нападу погинуло је више од 20 војника. Оружане снаге Украјине потврдиле су смрт војника 128. бригаде, али нису прецизирале њихов број и околности инцидента. Зеленски такође није навео детаље, али је рекао да се ова трагедија „могла избећи“.

„Министар одбране Умеров ме је известио о мерама које су предузете да се открију све околности онога што се догодило, ко је шта конкретно наредио. Покренут је и кривични поступак у вези са трагедијом. У току је истрага“, рекао је председник Украјине.

Према његовим речима, резултати истраге би требало да објасне како је дошло до трагедије и чије су наредбе биле погрешне.
15:13 05.11.2023
Експлозије одјекнуле у Дњепропетровску и Одеси, јављају украјински медији.
У Одеској области од последица експлозије оштећен је инфраструктурни објекат, саопштио је украјински војни центар "Југ".
Није наведено о којем објекту се ради, само да су „приоритети непријатеља усмерени на сузбијање цивилног бродарства“, а оштећене су и административне зграде.
13:41 05.11.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Сумској, Черниговској, Кировоградској, Николајевској, Одеској и Дњепропетровској области Украјине, следи из онлајн карте украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
12:55 05.11.2023
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
На доњецком правцу украјинске снаге изгубиле су до 235 војника, а погођене су четири бригаде. Такође су уништена два оклопна возила и шест аутомобила;
Руске снаге одбиле су два напада украјинске војске на јужнодоњецком правцу. Уништена су два аутомобила и једно борбено возило пешадије, а убијено је или рањено до 135 украјинских војника;
На аеродрому Дњепар у Дњепропетровској области руске снаге уништиле су складиште авионске муниције Оружаних снага Украјине;
ПВО системи пресрели су 13 ракета „сторм шедоу“ и „нептун“, уништено је 17 беспилотних летелица;
Руске снаге уништиле су на аеродрому Миргород у Полтавској области авионску технику украјинског ратног ваздухопловства;
На запорошком правцу руске снаге одбиле су три напада украјинске војске. Губици противника су до 45 војника, два тенка, два камионета и седам оклопних возила;
Руске снаге погодиле су украјинске јединице код насеља Кринки и Весјоло у Херсонској области и острва Алексејевски. Убијено је или рањено више од 60 украјинских војника, а уништено два аутомобила, три самоходна артиљеријска оруђа „гвоздика“ и самоходно оруђе „нона“;
На купјанском правцу одбијена су два напада украјинске војске код насеља Сињковка у Харковској области. Убијено је или рањено више од 30 украјинских војника, уништена два оклопна возила и два аутомобила. Током противбатеријске борбе уништене су хаубице „краб“ и „гвоздика“;
На краснолиманском правцу украјинске снаге изгубиле су више од 60 војника, оклопно возило и два аутомобила.
12:31 05.11.2023
Владимир Зеленски и Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2023
РУСИЈА
Песков: САД и Европа уморни од украјинске теме и финансијског терета издржавања Кијева
11:45 05.11.2023
Руске снаге групе „Центар“ погодиле су више од 20 артиљеријских положаја, као и два упоришта Оружаних снага Украјине на краснолиманском правцу, саопштио начелник прес центра групе Александар Савчук.
Савчук је додао да су снаге извеле напад на јуришне групе 15. пука Националне гарде Украјине у шумарији Серебрјански.
ПВО системи оборили су два украјинска дрона изнад насеља Новодружевск и Кремена у ЛНР, додао је он.
10:49 05.11.2023
Украјинске снаге гранатирале су село Гујево у Курској области, због чега је село остало без струје, саопштио је губернатор области Роман Старовојт на свом Телеграму.
Он је додао да у нападу није страдао нико од становника, а да у селу нема струје ни мобилне телефоније.
09:34 05.11.2023
Јединице групе снага „Запад“ руске војске уништиле су украјински пункт управљања беспилотним летелицама и један тенк на купјанском правцу, саопштио је начелник прес центра групе Сергеј Зибински.
Он је додао да су током борби на овом правцу јединице групе, уз подршку авијације и артиљерије, одбиле четири напада јуришних група 54. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине.
09:18 05.11.2023
Украјинске оружане снаге су током ноћи извеле напад на Скадовск у Херсонској области. Америчка ракета порушила је зграду продавнице намештаја, саопштио је губернатор области Владимир Салдо на свом Телеграму.
Он је додао да у нападу није било жртава, али да је причињена већа материјална штета.
09:04 05.11.2023
Оружане снаге Украјине гађале су бродоградилиште „Б. Е. Бутоми“ у граду Керчу са 15 крстарећих ракета. Руски ПВО системи оборили су 13 ракета, саопштило је руско Министарство одбране.
У нападу је оштећен брод који се налази у бродоградилишту.
07:32 05.11.2023
Извиђачка група десантних снага неутралисала је украјинску групу која је покушавала да задржи упориште после неуспешног покушаја да нападну руске положаје у области Вербовог и Работина у Запорошкој области, саопштило је руско Министарство одбране.
После артиљеријског напада, падобранци су се тајно приближили упоришту где се крила украјинска војска и напали непријатеља из више праваца, након чега су освојени пункт очистили од војника Оружаних снага Украјине. Као резултат напада, ваздушно-десантне јединице успеле су да се утврде на непријатељским положајима и узму трофеје у виду малокалибарског оружја и муниције западне производње.
07:25 05.11.2023
Војници Јужне групе снага спречили су покушај украјинске војске да извуче са бојног поља тенк „леопард 2“, који је погођен код Авдејевке у ДНР, и одвезе на ремонт, саопштио је за Спутњик је извор из групе.
Мета је погођена баражном муницијом „ланцет“ након што су примећени покушаји да се тенк извуче са бојног поља.
07:19 05.11.2023
Украјинске снаге испалиле су три гранате калибра 155 милиметара на Петровски и Кировски округ Доњецка, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.
07:17 05.11.2023
Руска група трупа „Исток“ спречила је ротацију украјинских оружаних снага на јужнодоњецком правцу, изјавио је за Спутњик начелник прес центра групе потпуковник Олег Чехов.
Током противбатеријске борбе украјинске снаге изгубиле су вучну хаубицу Д-20 и пет минобацачких одреда.
„Укупни непријатељски губици на овом правцу су: станица за радиоелектронско ратовање, два борбена оклопна возила, војно складиште, више 50 бораца и возила Оружаних снага Украјине“, додао је Чехов.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала